На планина

Приказна разходка из Каньона на водопадите край Смолян


Какво по-хубаво от една горска разходка из пазвата на Родопа планина и то не къде да е, а сред самия Каньон на водопадите? Той се намира над град Смолян, сякаш излязъл от декора на някоя вълшебна приказка. Тук сред горите и криволичещите пътеки ви очакват над 40 водопада с различна височина, които огласят планината с песните си.

Идвам в Каньона в разгара на пролетта, малко преди началото на лятото. Зелено е и ухае на свежест. На няколко километра от Смолян, след отбивката по пътя за село Мугла, асфалтовият път все повече изтънява. Плавно се превръща от черен в напълно горски път, който навлиза в пролетната гора. В нея се гонят звуци и аромати, но не се надпреварват, а се допълват.

Нека преминем заедно през вълшебствата на Каньона на водопадите. Да поемем по горската пътека, да се изкачим по извивките на планината, да погледаме малките водоскоци, които се превръщат в големи водни каскади, да минем под пръските на водопада, да се окъпем в светлина, да се изкачим по стръмни скали, да се порадваме на дивни гледки и да бъдем благодарни, че сме на път…

Разходката започва от Смолян, който бавно се разбужда от съня си. Над него се стелят пухкави облаци, които контрастират на избуялата зеленина.

016

Поемам към Каньона на водопадите по пътя за с. Мугла. Стигам до изоставена автобаза, хващам отбивката вдясно и скоро стигам до малко заведение. Тук оставяме автомобила. Продължавам пеша нагоре. Пътеката към водопадите започва от стар римски мост. Тя се вие през гората и се прехвърля ту на единия, ту на другия бряг на Еленска река. Освен дървените мостчета по пътя виждам и ето такива горски аптечки за оказване на първа медицинска помощ:

03

Каньонът на водопадите се намира в резерват „Сосковчето“. В него са се приютили: вековна смърчова гора, удивителна растителност, сред които вписаните в Червената книга родопски жълт крем (цъфти през август) и силивряк, богат животински свят – мечки, елени, сърни, диви кози и разбира се – прекрасните водопади!

09

В началото на пътеката те са по-малки и по-скоро приличат на водоскоци, но колкото по-навътре в гората навлизам, толкова по-внушителни стават водните каскади.

01

Пътеката върви срещу течението на Еленска река. Маршрутът е добре маркиран и не е труден, но честото спиране, за да се любувате на гледките, значително ще удължи прехода ви. Отделете си поне 5 часа за спокойното преминаване на пътеката, заедно с почивките и снимките.

010

Каньонът е изграден от риолитни скали. Те са изключително твърди и затова не са се поддали на въздействието на водата. Така са се образували големи прагове, от които днес се стичат бистрите планински водопади.

02

Насладете се на тези впечатляващи гледки!

06

Стигам до най-големия и величествен водопад в каньона – „Орфей”. Със своя пад на водата от цели 68 метра, той е истинска хипнотизираща гледка. Някои описват водните му струи като струните на арфата на митичния тракийски певец. На живо е толкова магнетичен, че гледайки го и опитвайки се да хвана красотата му през обектива, се подхлъзвам и цопвам в студените му води.

05

След неволното освежаване, продължавам изкачването по пътеката. Най-хубавото е, че тя е кръгова. Това са любимите ми екопътеки, защото гледките не се повтарят и накрая се връщам там, откъдето съм тръгнала.

08

Най-горната точка на екопътеката е на около 1800 метра надморска височина, а денивелацията ѝ е около 700 м. Звучи изморително, но щом видите прелестната Родопа планина, умората ще се стопи.

014

В далечината се вижда и град Смолян, закрилян от гъстите гори, туптящ в ритъма на планината!

012

Пригответе си удобни обувки и доза ентусиазъм, за да се отправите към песните на водопадите. Те са най-звучни в края на пролетта. Тогава и гората ще ви разкаже своята зелена приказка. А планината ще ви приветства окъпана от светлина!

015

***

Местоположение на Каньона на водопадите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: