Срещи

Бистра и Наце от Магията на пътуването: С езика на усмивката можеш да общуваш с над 7 милиарда души!


Запознайте се с Бистра и Наце – двойка пътешественици, влюбени в откриването на нови места и култури. За себе си казват, че пътуването е сбъдната мечта и най-много обичат срещите с местните. Вече са посетили 75 държали по цял свят, автори са книгата „Магията на пътуването: Последвай местните“ и от над 6 години поддържат своя блог „Магията на пътуването“.

Вижте каква е тяхната философия за живота на път, кои са най-ценните уроци, които са научили и накъде са се запътили!

Здравейте, Бистра и Наце! Къде ви откривам в момента?

Точно се връщаме от йога уикенд в планината. Беше супер! Сега започваме да се настройваме за поредното Камино.

The Magic of Traveling Camino de Santiago
Ел Камино де Сантяго де Компостела

Кога и къде се роди любовта ви към съвместните пътувания?

След като станахме двойка, съвсем естествено започнахме да пътуваме насам-натам и двете любови – тази към пътешествията и тази един към друг – се разраснаха заедно.

Каква беше Бистра преди да срещне Наце и какъв беше Наце преди да срещне Бистра?

Бистра беше все така хубава и умна. Шегата настрана – като се замисля, животът ми е бил доста скучен. Радвам се, че в последните 9 години това се промени.

Наце беше в процес на откриване на себе си, без особени успехи. Срещайки Бистра и откриването на общата ни любов към пътуването ми помогна да разбера какво ме прави наистина щастлив.

Колко езика говорите? Как сте сближавате с местните?

Говорим на 8 езика (български, македонски, сръбски, английски, немски, френски, испански, руски), но това не ни предпазва от изгубвания (в пространството и в превода). Често се сближаваме най-добре с хората, с които нямаме общ вербален език. Езикът на добротата и езикът на усмивката са универсални езици и чрез тях можеш да общуваш с над 7 милиарда души.

The Magic of Traveling Mexico
Мексико

Разкажете за ситуация, в която сте се чувствали „изгубени в превода“?

Една любима такава ситуация беше в Япония. В малките градчета и села почти никой не говори чужди езици, а ние влязохме в приключение с името на хотела, което беше написано само с йероглифи. Опитвахме се да сравняваме чертичка по чертичка и заврънтулка по заврънтулка с табелите, изгубихме се още по-лошо в Нико. Накрая минахме покрай къща с градина, една баба си работеше нещо по цветята. Повикахме я и с ръце, крака и усмивки. Обяснихме, че търсим това нещо, написано на листа. Тя се опита да ни обясни, на японски. Като видя, че нищо не разбираме, излезе от градината, хвана ни за ръчички и ни поведе по улицата в правилната посока.

Освен пътешественици, вие сте танцьори и любители-сомелиери. Кое е любимото ви място за танци и къде сте опитвали най-доброто вино?

Все повече ни харесва да танцуваме сред природата. Спонтанно и без предварителен план. Някой места просто те вдъхновяват и започваш да чуваш и музика в главата си. Едно такова например беше пустинният пейзаж край Петра в Йордания.

Най-доброто вино се прави от добри хора и с добър материал, затова сме опитвали много пъти страхотни вина. Много ни харесаха вината от Нова Зеландия – и като качество на виното, и като отношение от собствениците на малки винарни. Там всяка дегустация лесно се превръща в запомнящо се преживяване.

created by dji camera

Споделете за мястото, на което сте усетили най-голямо и искрено гостоприемство?

Наскоро пътувахме из Танзания и се срещнахме с племената хадзапи и датога. Те живеят до голяма степен откъснати от съвременния свят, следвайки традициите и начина си на живот от стотици години. Бяха много приятелски настроени – показаха ни как събират корени и плодове, как ловят птици, как обработват метал и как си приготвят качамак. Хадзапите ги обучават какво са парите и как да различават цветните хартийки, а жените от племето датога питаха колко трябва да вървят до нашето село, за да ни дойдат на гости.

Разкажете за ситуация, в която плановете ви драстично са се объркали. Как се справихте с нея?

Бяхме пленени от красотите на Исландия. Накъдето и да погледнеш, виждаш нещо красиво, което те кара да искаш да спреш и просто да се любуваш на гледката. Просто не ни се тръгваше от там. И на подсъзнателно ниво явно е било така, защото никой не помни как сме изключили алармата и сме си изпуснали полета от Рейкявик до Лондон. От там трябваше да летим за Мадейра по повод рождения ден на Бистра. Ех, имаше момент на разочарование, но много бързо проучихме вариантите и се наложи да се приберем в България. Мадейра, ще се видим друг път, а Исландия все още ни липсва. За сметка на това импровизираното пътешествие с кола из България не отстъпи по никакъв начин на плануваното празненство. Положителната нагласа ни помага винаги да извличаме максимума от всяко положение.

The Magic of Traveling Hiking

Пътешественикът е като посланик на мястото, от което идва. Какво послание от България носите на хората, които срещате по света?

Често носим малки сувенири с нас и раздаваме на приятели по пътя. Обясняваме им къде е България, често са чували за футбол, кисело мляко и розово масло. Държим се с уважение към всеки и по този начин се надяваме не само да сме посланици на местата, от които идваме, а и като цяло на планетата Земя.

Вие организирате и финансирате пътуванията си сами. Как успявате да превръщате мечтания за вас живот в реалност?

Пътуването е приоритет за нас – затова всичките ни пари и спестявания отиват за пътешествия. С всяко нещо в живота е така – когато ти е важно и искаш да го постигнеш, организираш и приоритизираш ресурсите към него. За нас са важни преживяванията, все повече и повече намаляваме вещите и нещата, които заемат място. Като травъл блогъри имаме възможности да работим с много различни компании и бизнеси в туризма и пътешествията, да бъдем „професионални“ пътешественици и дори да влияем (надяваме се в положителна посока) на други пътуващи хора да бъдат по-отговорни и етични към околната среда и към местата, които посещават.

DCIM100GOPROGOPR9735.

Споделете някои от най-ценните изводи, които сте разбрали по време на пътешествията си по света?

Колкото повече пътуваме, толкова повече осъзнаваме как най-добрите пътешествия са свързани с някаква трансформация, която се случва преди, по време на пътуването, или след това. Може да е промяна в начина на живот,  в нагласите и мисленето, в мирогледа и какво е нашето място в този свят. Затова препоръчваме пътувания, които те предизвикват да излезеш от комфортната си зона, да видиш как уж различните, странните, чуждите хора живеят, как всъщност имаме толкова много общо. Доброволчеството по света е чудесен способ да постигнеш такава трансформация, плюс ще направиш безвъзмездно добро за някого.

Каква е следващата ви мечта?

Ах, мечтите ни са толкова много. Транссибирската железница, Антарктида, да организираме голям фестивал на международния танц, да издадем поне още няколко книги, да изчезнат границите (между държавите) и така нататък.

The Magic of Traveling Tanzania
Танзания

Нека всеки от вас да довърши изречението „Магията на пътуването е…“

Наце: Магията на пътуването е да намериш себе си, докато търсиш красотите на местата и добротата в хората, обикаляйки света със или без план.

Бистра: Mагията на пътуването е да оценяваш всичко по пътя, дори когато забравиш коя е дестинацията.

Харесайте страницата на Пътеписаници във Facebook!
Последвайте Пътеписаници в Instagram!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: