Какво ново?

За 8-ми март подарете време… и интересно събитие!


Най-ценното нещо, което можете да подарите на всяка дама, не само на 8-ми март, е вашето време и внимание! Тази година преживейте един интересен празник в Музей на хумора и сатирата в Габрово! Чудите се какво да правите там ли? Вижте!

Музеят е домакин на изложбата от първия в света карикатурен конкурс, в който могат да участват само жени „Международна награда за жена карикатурист“ (Women Cartoonists International Award). На 8 март 2020 г. организаторите от United Sketches – международна организация, защитаваща свободата на изразяването и карикатуристите в изгнание, официално ще обявят победителите.

В надпреварата са се включили 260 карикатуристки от различни части на планетата с общо 1 000 творби.

В изложбата ще можете да видите 100-те най-добри карикатури на 52 феноменални жени от цял свят!

Карикатурите не са просто повод за усмивка, те са израз на женското творчество. Впечатляват със своята дълбочина, опит и засягат важни обществени и екологични въпроси. Ако искате да видите различните лица на жената, да откриете света през нейните очи – заповядайте в зала 5 в Музей на хумора и сатирата!

Equality HR

Дори да не успеете да дойдете на 8-ми март, изложбата ще е в музея до 17 май 2020 г.!

Следващата ѝ спирка е Центърът за изкуство на политическата карикатура в Музея на труда (Arbetets museum) в Швеция, където ще гостува от 30 май до 13 септември 2020 г.

Ето и вдъхновяващите думи на Д-р Робърт “Бро” Ръсел, изпълнителен директор на Международна мрежа за права на карикатуристите – CRNI:

„Въпреки че жените са по-малко от 5% от политическата карикатурна общност, през последните години се оказват едни от най-мощните и ефективни имиджмейкъри в света. Те са с остри лакти и остри пера и успяват да обособят едно ново пространство, където да се чуят гласовете им, особено по време и след движението на Арабската пролет, както и в Южна Азия.

Напълно нормално е жените да имат свои собствени изложби, свои конкурси и собствени церемонии за награждаване. Този конкурс акцентира върху творчеството на жените карикатуристи с надеждата то наистина да бъде забелязано от редактори и издатели, от глобалната общност карикатуристи и от целия свят.

Международната мрежа за правата на карикатуристите в света подкрепя конкурса и кани други организации за карикатура да се присъединят в отбелязването на това ново усилие в знак на значението на сатиричния глас на 50% от населението. Не просто защото са жени, а защото са превъзходни комуникатори.“

Готин повод да пътувате до Габрово през уикенда, нали?
Докато сте там, можете да посетите още:

Ако статията ти е харесала, последвай
Пътеписаници във Facebook и Instagram.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: