На планина

Виж Родопите отвисоко – Орфееви скали и кулата „Снежанка“


Ако искате да видите върховете на родопските борове, сините езера-очи на планината и облаците, които се спускат точно над главите ви, тръгнете към Пампорово. Близо до курорта се намират две места, които ще ви дадат прекрасна перспектива за чудни гледки, снимки и спомени. Това са Офрееви скали и телевизионната кула „Снежанка“.

От Пампорово поемете по шосето за кулата „Снежанка“. Само следвайте таблети. Орфееви скали се намират в подножието на кулата. До тях води добре маркирана планинска пътека, която лесно се преминава дори от малки деца и неопитни планинари.

Легендата за Орфееви скали разказва, че те са били любимо място на тракийски певец Орфей. След като не успял да спаси своята любима Евредика от подземното царство, той потънал в мъка и често идвал на скалите. От тях се наслаждавал на прелестната Родопа планина и се вдъхновявал за магичните си песни, с които омайвали хора и зверове.

Щом стъпите на Орфееви скали, ще видите върховете на зелени борове, цветни поляни, дори Смолянските езера. В миналото те са били 20, а днес от тях да останали само 7. Ако се загледате по-добре, ще видите и една съвършена пирамида, покрита с борове и гъста растителност.

Разходката от началото на пътеката до върха на Орфееви скали ще ви отнеме не повече от 15-20 минути. Бъдете внимателни, когато стигнете скалите, тъй като те са доста стръмни.

След това можете да се насочите и към кулата „Снежанка“. От върха ѝ се разкрива 360-градусова гледка към родопските прелести. Тя е разположена на 2000 метра над морското равнище. Висока е цели 156 метра, така че сами можете да прецените колко всеобхватна панорама предлага.

Телевизионната кула е издигната през 70-те години на миналия век. Отдалеч прилича на ракета, която е готова всеки момент да излети. В горната си част има два пръстена. В долния се съхранява техниката за преноса на телевизионния сигнал, а в горния – панорамна тераса и заведение. Няма по-добро място да видите Родопите отвисоко!

При ясно време на хоризонта блести Егейско море. Можете да видите телескопа на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ и още интересни неща. Няма да издавам всичко, но бъдете сигурни, че когато стъпите на панорамната тераса, ще се възхитите. Дано да случите и на хубаво време!

До терасата и заведението можете да се качите с асансьор, който побира до 6 човека. Въоръжете се с търпение, защото при повече посетители чакането за асансьора може да продължи дълго.

Гледката от кулата е една от най-прекрасните в Родопите и си заслужава да я видите поне венъж, но най-добре два пъти – когато всичко е злено и когато всичко е покрито със сняг!

Орфееви скали и телевизионната кула „Снежанка“ са чудесни дестинации и за фотографите, които искат да уловят магията на планината от по-различен ракурс.

Желая ви прекрасни пътешествия във величествената Родопа планина!

Ако статията ти е харесала, последвай
Пътеписаници във Facebook и Instagram.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: