Срещи

Юлия от Time2Travel за пътешествията с деца и уроците по пътя


Ако често пътувате в България и по света, ако обичате Италия или Родопите, то със сигурност поне веднъж сте попадали на блога Time2Travel. Негов автор е Юлия Вукова, за която голяма слабост е животът на Ботуша, а толкова обича родината си, че освен прекрасните статии за България е направила и онлайн Пътеводител за Родопите!

Юлето е завършила Археология и макар след университета да не се занимава с това, любовта ѝ към историческото и културното наследство намира отражение в блога ѝ. Споделя, че България е мястото, на което иска да живее, да работи и където ще отгледа децата си.

Тя вече има доста натрупан опит и в семейните пътешествия с деца. Вижте какво още ни сподели!

Здравей, Юле! Къде те откривам в момента?

Здравей, Борянче! У дома, спазвайки извънредното положение. 🙂

Къде щеше да е следващото ти пътешествие? Беше ли го планирала?

Ех… Трябваше да е в началото на май до Армения… уви, отменихме го. Засега нямам представа кога и къде ще пътуваме… Надявам се всичко да отмине скоро.

Дяволската екопътека, Родопи

От кой тип пътешественици си – спонтанните, които тръгват с малко багаж и още по-малко планове, или добре организираните и целенасочените?

По-скоро от втория тип. Обичам да организирам целия процес, да проуча дестинацията, да направя план къде, кога, как. Ох, така ми се пътува…

Ти вече имаш опит в пътуването с деца. Разкажи ми за него – как избирате дестинациите, с какво се съобразявате?

Първото далечно пътуване на Кари бе, когато поехме към Италия, когато тя бе едва на 8 месеца. Доста се различава от пътуването без деца. Трябва да се съобразиш буквално с всичко: с дестинацията, с времето – в кой сезон ще се посети даденото място, с транспорта, да съобразиш маршрути и забележителности. Това дали детето ходи или все още не, също дава отражение върху интензивността на самото пътуване. Просто се съобразяваш с всичко. Без деца, независимо къде сме, обикаляхме по 10-12 км на ден… Давам го само като пример. И без деца, и с деца винаги е хубаво! ❤

Рила, над Мусаленско езеро

Препоръчай място в България, което е подходящо за семейни пътешествия?

Много са, но бих препоръчала любимо мое място, а именно Родопите. И за да съм по-конкретна, имам предвид местата около Пампорово. Лятото е перфектното време за пътуване и обикаляне на десетките интересни места и забележителности там. И за да съм още по-конкретна, веднага давам като пример Момчилова крепост.

Кои са твоите хитринки, с които забавляваш или усмиряваш децата на дълъг път?

С двамата все още не сме пътували много, много. Бебето е все още малко и спи през почти цялото време, докато сестра му изисква повече внимание. Почти на 3 години е. Задължително тръгваме с книжки, любими играчки и любими песнички, които се въртят през целия път…

Casa Batlló, Барселона

Кои са трите неща, без които ти никога не тръгваш на път?

Колкото и тривиално да звучи – добро настроение, телефон (фотоапарат) и пари, разбира се. Трудно е да се огранича само в три неща.

Кое е първото нещо, което правиш, когато пристигнеш на ново място?

Да снимам! И да споделя!

Разкажи ни за някоя случка от пътешествията ти, за която винаги се сещаш с усмивка?

В съзнанието ми изплува един страхотен пътешественически ден от лятото на 2016 г., когато обикаляхме из Североизточна България в рамките на седмица. Във въпросния ден посетихме няколко обекта и за последна дестинация бяхме определили Петрич Кале. Лутахме се „благодарение“ на GPS-a и в крайна сметка, за да стигнем навреме за залеза, се наложи да тичаме по хълма нагоре, преследвани от ято комари. Стигнахме и гледката си заслужаваше! ❤

река Дунав, Русе

Пътешествията дават много ценни уроци. Кой урок научи по трудния начин?

Да проверявам старателно информацията за даден обект. Да не разчитам на един източник. Пътувахме из Етрополско преди две години, в търсене на конкретен водопад. Бяхме и с малката девойка тогава, из една гора, насред лято. Високи треви, храсталаци, насекоми, побъркан GPS и в крайна сметка, разчитайки на едно описание, което бяхме намерили, не успяхме да открием въпросния водопад.

Щастието за теб е…

Да съм в хармония със себе си и семейството ми. Да сме здрави. Да пътуваме. Да намирам щастие в малките неща. Да карам хората да се чувстват добре. Да мечтая и сбъдвам. Да опитвам нови неща и да боря страховете. Мога и още!

Стобските пирамиди

Ако статията ви е харесала, последвайте страницата на
Пътеписаници във Facebook и Instagram.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: