На море

На море с… Александър и Румяна от Мемоарите на една мечта


Те са двойка пътешественици, които имат една мечта – да посетят всички 196 страни в света! За три години са били в цели 30 държави и приключенията им не спират до тук! Те са Александър и Румяна от Мемоарите на една мечта!

Най-хубавото е, че те ни правят съпричастни към своите пътешествия, защото споделят всичко в блога си и в своя YouTube канал. Ако още не сте сте гледали тяхно видео, можете да го направите след като се запознаете с Александър и Румяна от интервюто, което дадоха за Пътеписаници!

Черпя ви още малко лятно настроение преди края на лятото! 😉

Представи се и кажи кога започна страстта ти към пътешествията?

Александър: Здравейте, казвам се Александър и по произход съм наполовина руснак, наполовина българин, а от скоро и с британски паспорт. Започнах да пътувам, преди повече от 15 години, като първото ми пътешествие в чужбина бе в Русия. Трудно е да определя, кога се зароди страстта ми към пътуванията, но си мисля, че беше точно в онзи момент, когато бях в Москва, Русия. След като завърших гимназията започнах да пътувам много из България и почти не остана място, на което да не съм бил. Така реших, че е време да разширя кръгозора си като видя и света!

Румяна: Здравейте, казвам се Румяна! Родом съм от Бургас, но от три години живея в Лондон с приятеля ми Александър. По образование съм педагог. Докато живеех в България, бях лектор и част от работата ми се състоеше в това да пътувам и да обучавам учители от всички краища на България. Благодарение на този факт, имах възможността да комбинирам приятното с полезното и да преоткривам красотите на родината ми. Харесваше ми. След като се преместих да живея при Александър, в мен се появи още по-голямо желание за пътешествия, тъй като неговата изгаряща страст за пътувания мигновено ме зарази. Така започнах да споделям преживяванията му по света.

Бохол, Филипини

Откога пътувате заедно? Колко държави сте посетили до момента?

И двамата: Пътуваме заедно от три години. За този период сме обиколили над 30 държави…. Да звучи нереално, но го постигнахме! 🙂

Лятото е време за…

Александър: Нови преживявания, които ще останат дълго в съзнанието ми!

Румяна: Плаж, коктейли и почивка.

Гили Траванган, Индонезия

Магията на морето се крие в…

Александър: В дълбините му! Има толкова много заровен живот в него, че искам да го преоткрия целия!

Румяна: В чувството на тайнственост, загадъчност и безкрайност, които оставя у тези, които имат очи да го видят.

Какъв е вкусът на лятото?

Александър: Зареждащ! Пълен с усмивки и емоции.

Румяна: Свеж, сладък и лек.

Къде морето е най-синьо?

Александър: Преди си мислех, че колкото е по-дълбока водата толкова е по-синя. 🙂 Но това далеч не зависи само от дълбочината. Просто на по-голяма дълбочина почти всички слънчеви лъчи се абсорбират от самата вода, поради липсата на утайка и по-ниското количество на органична материя (като водорасли и медузи), но това може да се случи и в по-плитки води и те пак да са оцветени в тъмни цветове.

В региони с високи концентрации на фитопланктон (планктон, който съдържа хлорофил, поглъщащ червената и синята светлина и отразяващ зеленото) океанът се появява в нюанси, вариращи от синьо-зелено до зелено, в зависимост от вида и плътността на популацията на фитопланктон. Скоро бях попаднал на статия от НАСА, която гласеше: „колкото повече е фитопланктонът във водата, толкова по-зелен е той… колкото по-малко е фитопланктонът, толкова по-син е той“.

Най-синята вода, която аз съм виждал бе на Филипините, а тази която най-много искам да видя е на Малдивите.

Румяна: За мен морето е най-синьо там, където е най-дълбоко и отдалечено. Аз свързвам този тъмен цвят с решението на природата спрямо хората да скрие определени тайни от тях като не им позволява да погледнат толкова лесно и ясно какво се крие отвъд него. Свързвам го с мистерията и енигмата, които провокират човешкото съзнание да вниква по-надълбоко в значението на малките неща, както и в собствените си мисли.

Гили Траванган, Индонезия

Какво си мислиш, когато сутрин се събудиш и ти мирише на море?

Александър: Какво ли има отвъд него?! 🙂

Румяна: Въпреки не малкия брой морета, които сме видели до момента, на мен най-силно ми мирише на такова, когато е лято и когато съм в родния Бургас. Отварям очи и си мисля – спокойствие, слънце, емоции – нямам търпение да отида до брега.

Кое е любимото ти място по Българското Черноморие?

Александър: Като градче – Несебър, а като плаж Синеморец.

Румяна: Труден избор – може би плажът на река Велека.

Кой залез би споделил/а?

Александър: Планина Батур – Индонезия. Може да изгледате красотите му, пресъздадени през нашите погледи във видео на влог ни.

Бали, Индонезия

Румяна: Залезът, който видяхме от високо в Корон, Филипини, беше зашеметяващ. Там, където се извисява един голям кръст с надпис на града. Можете да го видите в наше видео.

За къде би си купил/а еднопосочен билет?

Александър: От местата, които съм посетил – Исландия, а от тези, които не съм –  Япония/Австралия.

Румяна: Бали, Индонезия.

С кои три думи би описал/а перфектното лято?

Александър: Приключения, Любов, Мигове.

Румяна: Приключения (на) ново място.

За какво мислиш, докато гледаш вълните?

Александър: Какво имам да свърша днес. 🙂

Румяна: За съвършенството на природата и как то ме зарежда и вдъхновява.

Кой е саундтракът на лято 2020?

Александър: Joel Corry x MNEK – Head & Heart

Румяна: Аз не съм музикална натура, но вместо това обичам много да чета и мога да споделя коя е книгата на 2020 година, с която скоро се сдобих и влагам в нея големи очаквания и надежди, особено като средство, което да провокира размисъл у всеки един след пандемията – „Законите на човешката природа“ на Робърт Грийн.

За теб лятото е…

Александър: Времето, в което събираме спомени и пишем мемоарите на своите мечти! 🙂

Румяна: Най-хубавият сезон в годината!

Ако интервюто ти е харесало, сподели го с приятели!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: