Какво ново?

Да празнуваме Лазаровден във Вила Мелник!


Какво е пролетта без пъстрите и ведри празници, без поляните, отрупани с цветя и раззеленилите се дръвчета? Един от най-големите пролетни празници, преди Великден, е Лазаровден! Той носи името на Свети Лазар и се почита в съботата седмица преди Възкресение Христово. През 2021 г. Лазаровден е на 24 април.

На този ден, по стара българска традиция, се изпълнява обичаят Лазаруване. В него участват млади моми, пременени в красиви лазарски носии. Събират се рано сутринта и тръгват от къща на къща, за да пеят лазарски песни за берекет, здраве и женитба.

Лазарките берат цветя за венците, които се плетат на следващия ден – Цветница (Връбница). По стар обичай на Лазаровден момците искат ръката на своята избраница. Вярва се, че която мома не е била лазарка, няма да се омъжи.

Ако искате да усетите от пъстрия дух на празника, заповядайте във Винарска избра Вила Мелник на 21 април 2021 г. (събота) от 10:00 часа. Тук ще вием венчета и китки, ще засадим пролетни цветя, ще се забавляваме с игри наоткрито и ще участваме в томбола с награди! Празникът ще мине под танцова стъпка, защото ще научим как се играе хоро от мелнишкия край. Разбира се, ще има много пивко вино и вкусно барбекю!

Всички са добре дошли във Вила Мелник! Преровете старите ракли на баба, пременете се и елате с народни носии, за да усетите още по-силно магията на празника. Отворете сърцата си и нека на този Лазаровден си пожелаем здраве, късмет и благоденствие!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: