Любопитно

Мегалити, които ще ви накарат да се почувствате малки


Има места, на които се чувстваш малък. Но не малък по онзи начин, който те потиска, а по-скоро малък, като част от нещо много по-голямо и значимо. Такива места са мегалитите.

В превод от гръцки „мегалит“ означава „голям камък“. Мегалитите са градежи от грубо обработени или необработени огромни камъни (плочи, монолити), които изграждат различни монументи и съоръжения. Интересното е, че тези огромни каменни структури са редени, без да е използвано каквото и да спойващо вещество. Те се крепят на невероятен баланс, затиснати от собствената си тежест. Мегалитите по нашите земи са на хиляди години и продължават да съществуват и днес. Те са обвити в мистика. Наричани са светилища, портали, обсерватории, календари, трансформатори на енергия, но истинското им предназначение продължава да е загадка.

Вижте някои от любимите ми мегалити, които ще ви накарат да се чувствате съвсем малки:

Мегалит „Вратата на Богинята Майка“, с. Бузовград

Щом се озовете лице в лице с мегалита за първи път, ще се стъписате. Каменната структура, с необичайна форма, изглежда така, сякаш ако я докоснеш, ще се срути и търколи надолу по хълма. За щастие, няма такава опасност.

07

Въпреки многобройни изследвания на това съоръжение, направени от неговия откривател – траколога проф. Александър Фол, мегалитът край Бузовград продължава да е обвит в мистичен ореол.

Комбинацията от камъни образува портал в средата на мегалита. В деня на лятното слънцестоене – 21 юни и на есенното равноденствие – 22 септември, по залез, слънчев лъч минава точно през отвора между скалите. Това кара някои изследователи да смятат мегалита за календар. Но едва ли това е единствената причина някой да построи толкова сложно и брилянтно устроено съоръжение.

Залезът в културата на траките, за които са смята, че са създатели на мегалита, е символ на смъртта. Може би не е случаен и фактът, че прахът на проф. Александър Фол е разпръснат именно тук.

012

През портала в скалите се вижда връх Триглав, а в подножието – Долината на тракийските царе. Тук, по бреговете на свещената река Тунджа, се е простирала Одриската държава. Познанието на древните траки е закодирано в тази земя и в тези огромни каменни структури. Трансформатор на енергия? Портал към други светове? Какво е мегалитът? Погледнат в по-голям мащаб, той е един от върховете на триъгълник, образуван от столицата на одрисите – Севтополис, потопена от водите на яз. Копринка, и могилата Голяма Косматка.

До мегалита можете да стигнете по екопътека, започваща от центъра на село Бузовград. Изминава се за около час спокойна разходка.

Долмен „Плочата“, с. Златосел

От това мегалитно съображение се разкрива една от най-впечатляващите гледки, но преди да стигнем до нея, нека ви разкажа за долмен „Плочата“. Висок е 2,2 , дълбок – 4,3 м, а плочата, която го покрива, е с площ цели 25 кв. м. Намира се под връх Плочата, а отправна точка е село Златосел.

Има изградена пътека, която започва от язовира в края на селото, преминава през Велков гроб (лобното място на Велко Кръстев – четник на Хаджи Димитър). Пътят до долмена е около 1 час – 1 час и 15 мин. и преминава през красива гора. Щом стинете на върха, ще се почувствате като в царството на скалните гиганти.

Съществуват различни хипотези за предназначението на долмена – аристократична гробница, храм за почит към Слънцето или праисторически култ към камъка, характерен за Тракия. Открийте долмени и се опитайте да си представите защо ли е създаден и то на това непристъпно място… или просто се насладете на гледката!

Беглик Таш, Приморско

Не си мислете, че мегалитите са само в планините. Беглик Таш (или Бегликташ) е чудесн пример за това, че и Черноморието ни е пълно с мистични каменни съоръжения. Само на 4 км от Приморско, на Маслен нос, се извисява Беглик Таш – огромен комплекс, създаден от древните траки. Той се е използвал като астрономическа обсерватория, слънчев календар, място за свещени ритуали и практики. Дори към момента не е разкрит целият комплекс, а това, което ще видите, е само част от него.

Белик Таш включва различи каменни структури и елементи, дооформени от човека ръка – каменният трон, посеченият камък, астрономичният слънчев часовник, изграден от 16 изправени плоски камъка (днес са останали само 7).

Често ще видите туристи да лягат под един огромен скален блок, чиято форма много прилича на сърце. Това е Апостол Таш. Камъкът е идеално балансиран върху три опорни точки, а под него се образува празно пространство. Някои застават под него, защото усещат прилив на енергия, а други – просто защото им е любопитно.

На Беглик Таш ще видите и един внушителен долмен, който прилича на утроба. Това е Свещената пещера. А най-интересната част, от целия комплекс, за мен е Лабиринтът, изграден от монолитни каменни блокове, приличащи на филии. Преминаването между тях изглежда невъзможно, но щом влезете вътре, сякаш откривате пътя по усет. Според преданието, само чистите души могат бързо и лесно да открият изхода от лабиринта.

Мегалит „Пиростията“, с. Турия

Отправна точна за този не толкова известен мегалит е село Турия, на 4 км от Павел баня. Щом излезете от селото, вдясно ще видите табела за „Пиростията“. Пътят до нея е много лек и се изминава за около 30 мин.

Ако искате да разберете как се изгубихме, в търсене на „Пиростията“, вижте ТУК.

Тракийското светилище има такова странно име, защото мегалитното съображение прилича на трикрака метална поставка, която се слага върху огнището, с други думи – пиростия. Другото име на този предмет е „трипод“ и той се свързва със символиката на числото три и с огъня и небето като връзка с боговете.

Между трите големи камъка, върху които перфектно е балансиран четвърти, се образува ниша, през която може да премине човек. В камъка на върха пък се събира дъждовна вода. Според легендите тя никога не пресъхва и е много лековита.

Мегалит „Правите камъни“, с. Розовец

Потайната Сърнена гора крие един мегалит, без аналог. Той е толкова внушителен, че ще забравите за всичко друго, щом се изправите пред него или по-скоро той пред вас. „Правите камъни“, известни още като „Братята“ са като два застинали великана. Тънкият процеп небе, който се образува между тях, е достатъчно широк, за да мине човек. Той е ориентиран изток-запад и, ако имате късмет, ще видите слънцето да пробясва между двата гиганта.

Каменните плочи се извисяват на височина 5 м единия и 4 м другия. Учудващото е, че са идеално балансирани на три опорни токи. Спокойно можете да пъхнете ръката си под тях, ако ви стиска, за да се убедите сами.

От мегалита се разкрива магическа гледка към хълмовете на Средна гора, пред която ще занемеете. Пътят за „Правите камъни“ започва от края на село Розовец. Следвайте табелите. Ще минете покрай язовир, а след това започва изкачване, което продължава чак до мегалита. Времето за изминава е около 1 час – 1 час и 30 мин. Вземете си удобни обувки!

Мегалитно светилище „Свети Мина“, с. Мечкул

Отправяме се към Югозападна България и едно мегалитно светилище и град на титани. На 35 км южно от Благоевград се намира село Мечкул, край което се извява цял скално-култов комплекс. Щом се отклоните от асфалтовия път и тръгнете по черния – към светилището, първо ще видите бялата сграда на църквата „Свети Мина“. След това ще започнете да различавате огромните скални блокове, подредени с различни форми.

6

Тъй като комплексът е слабо проучен, легендите са едни от малкото източници на информация за него. Те разказват, че камъните са наредени от титаните на Зевс. Месните споделят, че тук е имало голям харман, който служел за календар, отброяващ дните, сезоните и промените по звездното небе.

13

Светилището край Мечкул претендира, че именно тук Александър Македонски получава предсказанието, че ще завладее света!

Ако се изкачите на някой от камъните, ще видите пъстрото Кресненско дефиле. Там, край река Яна, са издълбани корита от светъл гранит. Те са толкова гладки, че сякаш са правени за тракийски принцеси. Местните разказват, че в тях и до днес се къпят самодиви…

Приятни пътешествия в света на мегалитите и древните тайни!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: