Малки бягства Приключения

Геокомплекс „Понорите“ – пропаст, в която искаш да попаднеш


Какво е да си на 25 метра под земята? Представете си, че сте пред входа на 9-етажен блок, само че целият блок е вкопан в земята. Ако това обяснение не е задоволително, посетете Геокомплекс „Понорите“ и ще разберете какво имам предвид.

Къде се намира?

Само на 23 км от Велико Търново и на 400 м южно от село Мусина. Щом подминете къщите и край вас се ширнат пъстри ниви, оглеждайте се за беседка. Пред нея има отбивка, а автомобила може да паркирате директно в зелената трева.

Беседната, а вдясно е пропостта.

Нищо в пейзажа не издава, че само на няколко метра пред вас, в иначе равния терен, се спуска 25-метрова пропаст. Даже няма и табели. Ориентир е отъпката пътека в тревата, която трябва да последвате. Готино, нали?

Какво представляват „Понорите“?

Това са две пропасти – карстови образувания, които нямат аналог в България. „Понорите“ са известни и с името „Пропастите“.

Двете пропасти са свързани, а в по-голямата се спуска метална стълба, която води до дъното. От нея се открива бездната. Гледката е главозамайваща, а ако имате страх от височини наистина може да ви се завие свят и едва ли ще искате да се спуснете.

Ако сте безстрашни, устремете към долната земя, но внимавайте. Колкото по-надолу слизате, толкова по-хлъзгави стават стъпалата. Дръжте се за парапета и си гледайте в краката. Може да ви пресъхне гърлото, не се притеснявайте, това е в реда на нещата.

Легенди за пропастите край с. Мусина

В миналото пропастите са били много страшно място за местните. Те вярвали, че от тях се слиза в Земята на мъртвите и който се спусне долу, никога не се връщал. Родителите забранявали на децата си да посещават мястото, а неговият мистичен ореол се засилвал и от звуците, които понякога се чували от дъното на пропастите.

Те обаче имат логично обяснение, тъй като в тях често падали домашни животни, които с дни огласяли нивите и селото с жалните си викове. В пропастите има акустика, която усилва всеки звук, така че дори и вятърът тук звучи по страшен начин. В миналото за хората от Мусина това били стоновете на мъртвите от Долната земя.

Какво има на дъното на пропастите?

Може би това е най-вълнуващият въпрос за всеки, който надвисне над пропастта. Честно да ви кажа, на дъното няма да откриете кой знае какво – кал и тук-таме кости от животни (надявам се). По-вълнуващо е самото спускане по стълбата, както и гледката, която остава над вас. Да си призная е и малко притеснително – сами в тази скална бездна и толкова далеч от слънцето. Все пак е интересно преживяване, което да си подарите, отбивайки се от пътя.

Какво да видим наоколо?

Ние посетихме Хотнишкия водопад край село Хотница и едноименната екопътека. В Мусина се намира Мусинската пещера, в която има многобройна колония от прилепи, както. В селото има и римски каптаж от времето на древния град Никополис ад Иструм. Впрочем той се намира само на 30 км от с. Мусина. За тях не ни остана време, макар да бяха наистина много близо. Все пак трябва да има защо да с върнем, нали?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: