На планина

3 забележителности около Малко Търново за ден!


Нашето пътешествие в Странджа продължава с още три интересни места – една важна историческа забележителност и две природни образувания. След като видяхме изворите на река Младежка, продължаваме в посока Малко Търново.

Следващата ни цел е най-високият водопад в Странджа планина – Докузак. Сигурно ще се учудите, че той е висок само 5 метра, но въпреки това е първенец!

Пътуваме към село Стоилово, но щом виждаме табела за Историческа местност Петрова нива, рязко сменяме маршрута. Поемаме по тесен път, минаваме покрай тежка селсксостопанска техника, а след това влизаме под горските сенки. Пътят води единствено до Петрова нива и след това трябва да се върнем пак по него. Тук срещаме само една-две коли, които отиват към историческото място, горски и пчелари. Пътят е в сравнително добро състояние, а възможността да се скрием от юлското слънце го прави още по-приятен.

Меандърът на река Велека

Вече нямаме търпение да стигнем, изминали сме около 10-ина км от пътя, остават още 2 км. Тогава виждаме табела с надпис „Погледно място“. Няма как да не погледнем!

Паркираме колата на поляната срещу табелата и тръгваме по пътечката. Тя ни води до дървени стълби и площадка, която гледа към меандъра на река Велека! Искаше ми се наблюдателницата да е малко по-висока, но все пак и така се разкрива хубава панорама. Меандърът е покрит със зелено наметало и прилича на гърбица на огромно животно. Представям си колко пъстър ще е през есента!

Петрова нива

След това малко отклонение продължаваме към Петрова нива. Това е едно от най-свещените места в Странджа. В тази местност, през лятото на 1903 г, се взима решение за избухването на Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи и четници. Ръководители на въстанието са: Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а началник на всички въоръжени сили е Георги Кондолов. 

Решено е да се подкрепят братята в Македония (Илинденското въстание) и да се вдигнат българите в Странджа, Одринска и Беломорска Тракия (Преобаженско въстание). Това остава в историята като Илинденско-Преображенското въстание. То отбелязва връхна точка в националноосвободителната борба на македоснките и тракийските българи срещу османците.

За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди, зле въоръжени, въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и башибозук. Изгорени са над 60 български села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

Днес в местността Петрова нива се издига паметник, напомнящ за саможертвата на геройски загиналите. Зад него е вградена костница, където се съхраняват костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

През 2003 г., в чест на 100-годишнината на въстанието, е построена църквата „Св. Петка“. Задължително посетете и музейната експозиция. Макар в момента да тече ремонт, успяхме да влезем и да се докоснем до документите, снимките и оръжията от освобидителните борби на българите от Тракия и Македония.

Тази година националният възпоменателен събор Петрова нива ще се проведе на 21 август.

 Водопад Докузак

Автомобилът се движи бавно по пътя обратно, но мислите ни са още на Петрова нива. Трябва да се върнем на главния път за Малко Търново и да се оглеждаме за отбивка към село Стоилово. Пътуваме като в транс, вече минава обяд и слънцето е все по-неумолимо.

Ето я отбивката за с. Стоилово. Тръгваме по нея и след около 4 км виждаме десетки спрели автомобили. Явно тук е водопадът. Спираме край пътя и стъпваме на горещия асфалт. Водопадът се чува още оттук. Той се намира малко под нивото на пътя и една кратка пътека води до него.

Заслон

Преди да се спуснем по нея, минаваме покрай заслон с маси, пейки и барбекю, което доволно пуши. Явно хората са решили да обядват край водопада. Предполагам, че ще е по-приятно, когато няма толкова много народ, но все пак водопадът е много леснодостъпен, а и сме в разгара на летния сезон.

Приказното дърво

Зад заслона, едно дърво привлича вниманието ми. Прилича ми на старец, който още има воля за живот. Протяга се към небето, а между клоните му проблясва слънцето, което за миг ме заслепява. Край него почти неподвижно се разстила рекичка. Мястото е малко по-далеч от хорската глъчка и е някак приказно.

Водопада

Изкачвам се отново до заслона и този път се спускам по пътеката, която води точно до водопада. Заставам лице в лице с него, а водите му се спускат като самодивски коси. Тук е сенчесто и прохладно, а ниските треви около водопада леко потреперват от силата на водата.

Сигурно ви прави впечатление интересното име Докузак. В превод от турски означава „9 извора“. Така се казва реката, която го образува, а самата тя води началото си от 9 карстови извора. Макар водопада да не впечатлява с височина, той е много красив и магнетичен.

Странджанска горска пътека

От него започва екопътека „Странджанска горска пътека“. Тя е сравнително лека – изминава се за около 2 часа и 30 мин., а денивелацията е 120 м. Преминава през билото на Босненското плато, което предлага зашеметяващи гледки и покрай най-старото дърво в района –дъб благун на 550 години. Краят на маршрута е в местността Кукулят. Ако имате време, разходете се по екопътеката.

Ние посетихме Изворите на река Младежка, меандърът на р. Велека, Петрова нива и водопад Докузак за ден, тръгвайки от Айтос. В Странджа разстоянията не са големи, пътищата са в добро състояние, а сенките ще ви пазят от летните жеги. Ще се радвам да споделите дали сте посещавали някои от тези места и дали бихте изминали този маршрут? Весело лято!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: