На планина

Екопарк „Пеещи скали“ и гледка от гнездото на орела


Стара планина, а в краката ми се постила магичната Долина на тракийските царе! Зад мен е здравият и силен гръб на планината, а през мен, чак до хоризонта, се разстилат безкрайни поля, селца със спретнати къщи и светлосиньо небе. Аз съм в екопарк „Пеещи скали“ – най-новата атракция в Розовата долина, но преди да ви разкажа за нея, нека първо видим къде точно се намира!

Екопарк „Пеещи скали“

Само на 25 км от Казанлък и на 10 км от Павел баня е село Скобелево. На 3 км над селото, на границата на Национален парк „Централен Балкан“, се издига новосъздаденият екопарк „Пеещи скали“. Той се простира на площ от 150 декара и включва: обновената хижа „Първи Партизан“, кафе-сладкарница, детски кът, място за отдих, панорамна кула „Орлово гнездо“ и екопътека.

Идваме тук в една слънчева есенна утрин да съберем красиви гледки, да подишаме чист въздух и да се насладим на безвремието на планината.

Екопътека „Орлово гнездо“

До екопарка може да стигнете с автомобил, има и къде да паркирате. Ако обаче искате да опознаете мястото и да се насладите на приятна разходка, препоръчвам да изминете екопътека „Орлово гнездо“. Дължината ѝ е само 1 км. Горската пътека е много лека. Започва в северозападния край на село Склобелево (има табела), вие се по Арман дере и стига до панорамната кула „Орлово гнездо“.

Панорамна кула „Орлово гнездо“

Панорамната кула се вижда отдалеч. Щом влезете в екопарка, погледът ви със сигурност ще е привлечен от тази атракция, наподобяваща орлово гнездо в реални размери. Кулата е построена през 2019 г. и от нея се разкрива най-хубавата гледка към Долината на розите.

Още на входа на кулата ви посреща скулптура на орел.

Влизаме в кулата и започваме да се изкачваме, като не пропускаме да надникнем през кръглите отвори. Пейзажът отвън е облян в мека светлина, която оживява всичко наоколо.

На върха се приютяваме в панорамна площадка, голяма колкото едно истинско гнездо на орли. Над нас гордо е разперил криле царят на птиците. Скулптурата на орел е дело на казанлъшки майстор.

Хижа „Първи Партизан“

До наблюдателната кула на орлите се намира и хижа „Първи Партизан“. Това е чудесно място за бягства от града – спокойствие, тишина и прелестни гледки. От втория етаж на хижата ще видите като на длан цялата долина, водите на язовир Копринка, земята на тракийските царе.

Хижата разполага с 15 места в 5 стаи. На ваше разположение има баня на всеки етаж, Wi-Fi, сателитна телевизия (макар че едва ли сте дошли за това). През студените дни и нощи ще се топлите с камина с водна риза.

Хижата има напълно оборудвана кухня, така че без проблем да приготвите любимите си ястия, както и механа за весели и големи компании.

До хижата има детски кът, който е достъпен и за всички посетители на екопарк „Пеещи скали“, където мъниците да щуреят на воля.

Снимка: peeshti-skali.com

Кафе-сладкарница

След като разгледахме екпопарка, решихме, че е време за едно кафе. Е, аз кафе не пия, но пък капучиното им беше наистина добро, особено с тази гледка пред мен:

Мястото е чудесно за разходка, красиви гледки и откъсване от делника!

Работно време

Лятно работно време:
1 април – 1 септември
10:00 – 19:00 часа
Почивен ден: Всеки работен понеделник

Зимно работно време:
1 септември  – 31 март
събота и неделя от 10:00 до 17:00 часа

Вход: 2 лв.

Какво още да посетите в района?

Етнографски комплекс „Дамасцена“, село Скобелево
Ферма за щрауси „Четири сезона“, село Скобелево
Потопената църква в село Виден
Язовир Копринка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: