В града

Смолянски водопад – кратък разказ за градския водопад


Истински водопад в града – това е едно от нещата, с които се гордее родопският град Смолян. Аз определено не съм градски пътешественик, но щом е за някоя природна забележителност веднага се отбивам от пътя.

Тук няма да ви разписвам маршрута до водопада, в интернет има много подробни обяснения, които не искам да преповтарям. Само ще ви дам жокер, че въвеждайки „Смолянски водопад“ в Google Maps и следвайки указанията, ще се озовете над водопада. Няма да го видите, но ще го чуете, което е добър ориентир. За да стигнете до него, трябва да слезете на долния път (под този, на който сте застанали, слушайки водопада).

Оставете колата в началото на улицата и се разходете 10-15 минути. Пътеката до водопада е много лека, като разходка в градски парк.

Виж още: Приказна разходка из Каньона на водопадите край Смолян

Смолянски водопад

Той печели титлата най-красив градски водопад, просто защото друг такъв не съм виждала 😀 Истината е, че водопадът е много красив, а най-хубавото е, че е пълноводен през цялата година.

Разположен е по течението на малката Крива река, а водният му пад е с височина около 20 метра.

Водопадът се намира в местността Салихаговата урва. Тя носи името на Салих ага – управник на района по време на османското власичество. Той се славил със своето жестоко правосъдие – хвърлял провинилите и нарушите заповедите му от скалите над водопада.

За да се доближим до водопада, минаваме по малък мост и се изкачваме по горска пътека. Разбиващата се в скалите вода образува полупрозначна мъгла. Водните капки танцуват във въздуха и носят приятна хладина.

Смолянски водопад е като малък оазис насред града. Тук времето тече по различен начин, а шумът от падащата вода заглушава всички мисли, които не са в хармония с природата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: