Без категория

Как изглеждаше 2022 г. в пътешествия?


Тази година блогът Пътеписаници става на 9 години! Замислих се за началото, за пътя, изминат до тук, и за това още колко много ми предстои. Реших да си направя една малка равносметка за изминалата година и как изглежда тя в пътешествията, които направих през 2022 г. Надявам се да ви е интересно и да откриете нови, интересни места, които да посетите!

Февруари 2022

В началото на годината нямахме планувани пътешествия, затова пък често си устройвахме разходки край нашето село, в подножието на Балкана. За разлика от Стара Загора, тук често имаше сняг и слънчеви дни. Безцелните разходки ми бяха любими, защото просто оставяш краката да те водят и се наслаждаваш на момента. Куче Роки явно също се забавлява!

Март 2022

През март имахме еднодневно пътешествие, което беше повече от ползотворно! От сутртинта до късния следобед успяхме да видим Беленския мост на Колю Фичето, Ивановски скални църкви, че и да хапнем прясна риба в Русе с гледка към Дунава. На връщане даже си взехме торта за изпът, така че с ръка на сърцето мога да кажа, че еднодневните пътешествия са пълен хит!

Беленски мост

Мостът на Колю Фичето над река Янтра се намира на 1 км от град Бяла и на около 55 км от Русе. Вижда се от пътя Бяла-Русе, така че няма как да го пропуснете. Нужно е да се отклоните само няколко метра от главния път, за да стигнете до него. Може да паркирате автомобила си до самия мост.

Защо този мост е толкова впечатляващ, с какво е смаял управителя на Дунавския вилает Мидхат паша и каква е историята на строителството му?

Ивановски скални църкви

На 20-ина км от Русе, малко преди синята разделителна ивица на Дунава, се намира село Иваново. В неговите скали е скрито безценно съкровище на повече от 8 века! Това са Ивановските скални църкви и техните стенописи, които са истински шедьовър на средновековното изкуство.

Русе

Нямахме време да разгледаме Русе, само отидохме да видим Дунава и първата железопътна гара в днешните български земи. В града има много за гледане, така че си обещахме да се върнем пак, поне за 3 дни. Препоръчвам ресторант „Терасата“ – прекрасно меню, не само рибно, и с чудесна гледка към река Дунав!

Април 2022

Пролетта вече напомняше за себе си, а ние прекарвахме почти всеки уикенд на село, което за мен си беше прекрасно бягство от сивия град.

Май 2022

През май си направихме чудесна семейна разходка до мегалита Вратата на Богинята Майка край с. Бузовград, много близо до Казанлък. Посещавали сме го и преди, но беше хубаво да се върнем отново, особено в слънчевото време, което ни се усмихна.

Юни 2022

И миналия юни посетихме цъфналите розови полета в Казанлъшката долина! Обикновено ходим по залез, когато няма хора. Гледката е магична, а ароматът е божествен. Препоръчвам ви да посетите Розовата долина в пика на цъфтежа – несравмино с никое друго преживяване!

Юли 2022

През юли беше нашето най-дълго пътешестивие – 5 дни в Родопите! Пътешествието започна от минералните басейни в Хисаря. След това посетихме – пещера Дяволското гърло, с. Триград, с. Гьоврен, Вълчи камък, Смолянски водопад, с. Смилян, крепост Калето над с. Кошлица, каньон Горло, Агушеви конаци, с. Могилица, пещера Ухловица, комплекс Гераница, с. Момчиловци. Може и да пропускам нещо. Дори не съм ви разкавала за всички места.

Септември 2022

През септември се сбъдна едно дългочакано пътешествие, това до пещера Утробата, близо до Кърджали. Изкачването беше малко изморително, заради задушното време, но преживяването в пещерата си заслужаваше. На връщане минахме по екопътека „Райски изглед“ с чудесна гледка към яз. Кърджали.

Октомври 2022

През октомври имахме две прекрасни отбивки. Първата беше Паметник „Арка на свободата“ на Беклемето, където успяхме да „хванем“ залеза. А другата отбивка беше село Жеравна, което ни се показа в най-красивата си есенна премяна.

Беклемето

Жеравна

Декември 2022

Завършихме годината лежерно в един от най-любимите ни СПА хотели – „Севтополис“ в Павел баня. Големият вътрешен басейн, с топла минерална вода, и билковата сауна са ми любими тук! Хотелът наскоро бе изцяло ремонтиран и изглеждаше още по-добре, в сравнение с предното ни посещение през 2019 г. Препоръчвам с две ръце!

Надявам се през 2023 г. да ни очакват още интересни пътешествия,
които да споделя с вас!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: