Какво ново?

Опасни участъци на Дяволската пътека имат спешна нужда от ремонт


Дяволската пътека край село Борино се нуждае от спешен ремонт. Нейните създатели от сдружение Био-Б-Еко търсят помощ и подкрепа за ремонтиране на пътеката от Министерство на туризма, областни администрации, от община Борино, но, към момента, молбите им остават без резултат.

През 2020 г. ви разказах за моето посещение на Дяволската пътека, вижте го ТУК.  Всеки, който я е посещавал, знае за нейните красоти и адреналинови преживявания!

Дяволската пътека е пусната в експлоатация през юли 2015 г., като до момента изиграва своята положителна роля за развитието на туризма в района. През първата година от нейното създаване са я посетили 3000 души, а сега над 15 000 туристи я изминават всеки сезон. Големият поток от хора и суровите метеорологични условя в планината налагат системна поддръжка на пътеката, за да бъде тя безопасна за използване. Към момента има участъци, които са опасни. Нужните средства са тяхното ремонтиране са между 7000 и 10 000 лв.

„Посветих 15 години от живота си на тази идея, не случайно логото на нашето сдружението Био-Б-Еко съдържа тази скална арка – Дяволският мост. Но ми става изключително тъжно, когато гледам как всичко това се руши. Не минава и месец, в който да не съм алармирал местната власт за състоянието на съоръженията. Ежегодно, поне два пъти, минавам цялата пътека. Аз съм проектирал съоръженията и платформите, участвал съм в цялостния процес от мечта- идея- проект- финансиране- експлоатация”, споделя създателят на Дяволската пътека, инж. Билгин Асанов.

Сдружение СНЦ “Био-Б-Еко” е учредено през 2001 г., изцяло от  доброволни членове, в обществена полза. Една от неговите основни цели е развитието на селски и еко-туризъм в община Борино. Към момента сдружението има идея за пускането на дарителски билет на стойност 2 лв., който да се предлага от доброволци на входовете на обекта.

Ако държавата няма намерение да се погрижи за тази прекрасна забележителност, която привлича не малко туристи в района всяка година, нека ние спасим Дяволската пътека!

Как да помогнете?

  • Споделете тази информация, за да стигне до колкото се може повече хора.
  • Купете дарителски билет от входа на Дяволската пътека.
  • Направете дарение на: BG63CECB979010F9097800
    титуляр Сдружение Био-Б-Еко
    Централна кооперативна банка
  • Пишете на сдружение Био-Б-Еко и попитайте как можете да помогнете – bio_b_eko@abv.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: