Малки бягства

Белинташ – портал към непознати светове


Любимите Родопи отново ме призоваха. Този път към мистичния вход на Орфеевата планина, камъкът на познанието – Белинташ. Сакралното скално плато се намира между селата Мостово и Врата и сякаш наистина е портал към непознати светове.

Името Белинташ се среща и като Беланташ, Белънташ или още по- старото Бели таш. Думата „таш” от турски означава камък, а „белан” или „белин” идва от родопския диалект и се тълкува като бял, добър, мъдър. Смисълът обаче винаги е един и същ –  свързан с положителната енергия, която витае на скалите.

img_3919

Казват, че целият триъгълник, който Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора образуват, е с изключително силен енергиен заряд. Смята се, че Кръстова гора е символът на сътворението, Караджов камък – портал към света на мъртвите, а Белинташ – апотероз на живота и единението на човека с природата.

Пътувам от Пловдив към село Врата, в което ще отседна. От него или по-скоро от махала Кабата се открива панорамна гледка към Белинташ и величествените Родопи. Разбира се, предпочитам първо да се разходя до скалното плато преди настаняването в хотела. Удобствата и родопските изкушения могат да почакат.

img_3933

След село Врата следвам табелите за Белинташ. Асфалтът рязко преминава в чакъл, затова се разделям с колата на Чотрова чешма. Там има маси и пейки с навес. Може да си запалите и барбекю, но все пак бъдете внимателни и пазете планината.

img_3939

Продължавам нагоре покрай табелите. След  30-тина минути спокойна разходка, придружена с неспокоен вятър, виждам голяма бяла църква. Преминавам  край сергии с мед, билки, чай и родопски сладка. Погледът ми пада върху един дядо в стара войнишка униформа и фуражка. Той стои зад сергията и се подпира на един дървен прът. Изпреварва ме и поздравява пръв:

                – Добре сте дошли!
                – Добре заварили! – отвръщам аз. Как сте?
– Добре. Дремя тук. Ей сега упътих една група. Значии само нагоре ще вървите и след 600м сте горе на скалата.
                – Благодаря!
              – Тук енергията е много хубава, светла.
След това ми обяснява набързо за Белинташ върху рекламна платнена торбичка със снимка на скалното светилище. Благодаря му и си казваме „До скоро“.

img_3936

Изкачвам се към Белинташ. Още малко и ще съм на скалното плато. От пътеката се разкриват цветни гледки към безкрайните Родопи. Есента вече си отива от планината на Орфей, но последните ѝ багри още не са отмити.

img_3973

Сред  тънките и високи дървета се открива гледка към съседните върхове. Скали с причудливи форми се появяват зад всеки ъгъл, стига само да имате малко въображение.

img_3945

Захласната по творенията на природата, за малко да се блъсна в едно много старо дърво. То се изпречва на пътя ми, сякаш от нищото. Напомня ми на някой мъдрец. Заобикалям го и го разглеждам от всички страни. Наоколо има нападали листа. Виждам и жълти стотинки около ствола му. Навярно хората са ги нахвърляли, за да се върнат пак. Но така или иначе, няма как да не се върнеш на Белинташ.

img_3923

Слънцето бавно пътува към своя залез и обагря всичко в позлата. Светлината рисува причудливи форми. Минавам покрай  скални дупки и две големи ями, пълни с вода. После от дядото на сергията щях да разбера, че дори и в най-горещите дни  ямите винаги са пълни с вода.

img_3966

img_3971

Виждам и двете скални халки. Легенда разказва, че на тях е бил завързан Ноевият ковчег. Странни лица, приличащи на пазители, са избълвани в скалите. Целият пейзаж е мистичен и необичаен.

img_3967

Много митове и хипотези витаят около Белинташ, но въпросите, които остават след себе си, са много повече от отговорите. „Камъкът на познанието” още мълчи. Какво се е случвало на скалното плато? За какво се е използвало?  А може би продължава да изпълнява своето най-първо значение и днес?

img_3951

Отвъд рационалните доводи  аз мога да ви споделя моето усещане. Топлина и спокойствие, това е което усетих на Белинташ. Разбирайте дори и физическа топлина, която се разлива в тялото. И все пак почувствах и една тръпка на тайнственост, на нещо непознато. Светилище? Обсерватория? Портал към други светове? А може би и трите… За мен Белинташ  е енергия и вход към дълбините на човешкия разум и сърце, който ни е твърде рано да прекрачим.

Местоположение на Белинташ

Полезна информация:
– Белинташ е с вход свободен. Можете да го посетите по всяко време на годината.
– Около 1-2 км. след махала Кабата асфалтовият път свършва. Аз продължих още малко и паркирах на Чотрова чешма. Можете да стигнете с автомобил до входа на Белинташ, но Ви съветвам да не го правите – лош път + тровите въздуха.
– Не посещавайте Белинташ, ако вали дъжд, при буря или опасност от такава, тъй като на скалите често падат гръмотевици.
– В началото на пътеката има аптечка за първа помощ.
– Забранено е паленето на огън в района на скалното плато.

Къде да отседна?
– В района има доста хотели и къщи за гости. Аз избрах  „Стари времена 2“.
– Цена за двойна стая – 50 лв.
– Обслужване – много добро
– Локация – много добра, но 500м преди комплекса асфалтовият път свършва.
– Чудесна кухня с родопски специалитети, но в стаите беше малко студено.
*Посещението ми беше на 26.11.2016г.

 

 

4 коментара

  1. Цялата околност е магична. Скоро бяхме на разходка там и слязохме до махала Ряката – тя се намира по долината на реката между Караджов камък и Белинташ. Препоръчвам я.

    Харесвам

  2. Отдавна се чудех къде се намира това причудливо дърво, благодаря за инфото. Единствена забележка – „Есенната вече си отива от планината на Орфей“. Можеш да триеш коментара ми 😉

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: