Любопитно На планина

8 идеи за разходка в района на Лакатник


Искате идея за уикенда или дори само за един почивен ден? Районът около Лакатник предлага маршрути както за лека разходка, така и за силни усещания. Катерачи, пещерняци, пешеходни туристи – тука наистина има за всеки по нещо.

Селото е разположено в извивките на Искърското дефиле. Изкачите ли се на скалите над него, ще разберете защо Вазов е бил толкова вдъхновен от това място. Съветвам ви да стигнете до Лакатник с влак, за да можете да се насладите на красотите по пътя.

Събрала съм 8 предложения за разходка и интересни преживявания край Лакатник, които да ви измъкнат от зоната ви на комфорт. Приятно прекарване! 

1. Лакатнишките скали

Отвесните стени се спускат по левия склон на Искърското дефиле. От тези 250-метрови гиганти започва пътят на алпинизма в България. Те са любимо място за аматьори и професионални катерачи. По скалите са прокарани множество маршрути с различна степен на трудност, така че да има за всеки по нещо. Лакатнишките скали са предпочитани и от много пещерняци, които се впускат в непроучените земни недра. В едно можете да сте сигурни – тук няма да скучаете. 

47217_650_

2. Алпийски заслон „Орлово гнездо“

Това е малката червена къщичка, която се вижда още от гарата в Лакатник. До нея може да се стигне само по въже. Тя е като емблема на Лакатнишките скали още от 1938 г. Ако не можете да се доберете до нея, може поне да й направите няколко снимки за спомен… или пък да ви мотивира да се запишете на скално катерене;)

47216_650_

3. Карстов извор „Житолюб“

Две подземни реки се сливат, за да дадат началото на един от най-големите карстови извори в страната. Намира се в подножието на Лакатнишките скали, под пещера Темната дупка. Реките, които го захранват, преминават през водните етажи на пещерата. След това се изливат през тесен сифон в извора, в подножието на скалите. При поройни дъждове през сифона преминават до 1200 литра в секунда.

47218_650_

4. Пещера „Темната дупка“

Пещерата не е облагородена и наистина си е доста „темна“, затова си носете челник или фенерче. Дължината на галериите й достига 5 км, което я нарежда на четвърто място по дължина от пещерите в България. Разположена е на 4 етажа и ако желаете да проникнете в нея, освен осветление, си приготвяте и стабилни обувки. Внимавайте да не цопнете в някое от множеството езера. В близост до Жековото езеро се появява подземна река, която тече по най-долния етаж на пещерната система. Темната дупка е за истински приключенци, търсещи адреналин и пещерни емоции.

IMG_4289

5. Козарска пещера

Намира се в платото, където река Пробойница се влива в река Искър. Входът й е високо над нивото на реката и е трудно да бъде забелязан от случаен посетител. Маршрутът до нея е стръмен и труден, откъдето идва и името й. Входът на пещерата има обширно предверие. Тя е много малка, а за някогашната й красота напомнят само нападалите по пода кварцови кристали. Има два успоредни прохода, по които се достига до единствената зала. Вляво по посока на ръба на скалния венец може да се мине пълзейки по тясна галерия, която завършва с отвор. От там се открива прекрасна гледка към местността.

6. Ръжишка пещера 

Интересното при нея е, че сталактитите са се образували по свода на пещерата, а не по стените, както е обикновено. Причината са широките пукнатини, които има пещерата. През зимата тя се обитава от прилепи, а археологическите находки са установили, че тук някога са живели хора от желязната епоха.

7. Пропаст „Ямата“ 

Третата по големите пропаст България (-45 м) се намира в махала „Пропаст“ в село Лакатник. Найдобре е да попитате някой местен за точното й местонахождение. В противен случай трудно бихте я открили. Около нея се издигат високи дървета, които да предпазят хора и животни от пропадане в нея. В района гнездят интересни птици – Жълтоклюни или Хайдушки гарги. Ще  е истинско щастие, ако ги чуете или видите, защото се срещат все по-рядко.

47220_650_

8. Гара Лакатник – с. Миланово – х. Пършевица

Това е най-популярният маршрут, който тръгва от гара Лакатник. Той започва от карстовия извор Житолюб срещу гарата. Пътеката криволичи по Черната стена и извежда на Алпийска поляна, където е изграден заслон и кътове за отдих. По широка алея вдясно се излиза на Черната стена. В горната част на скалата ще видите алпийския заслон Орлово гнездо.

Маршрутът продължава вдясно и стига до паметника на септемврийци. От него продължавате да се движите в северна посока по билото. Преминавате през старите махали Ржища, Прапор, Мъжен дел и Лак и стигате до с. Миланово.

От центъра на селото се тръгва по пътя за Враца. Пътеката на много места пресича серпентините на пътя и минава през гората. Преминава се през м. Корита и се достига м. Каличина бара и х. Пършевица. Време за изминавне: 5 часа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: