В града Приключения

В подземните тунели на Перник


Днешното пътешествие е в подземните галерии на града на черното злато. Кой е той ли? Перник! И преди да сте повдигнали съмнително вежди, бързам да ви успокоя, че градът не е само „гоуфове“ и „винкел“. В него се намира един уникален за Балканския полуостров музей – този на минното дело. Подобни подземни обекти можете да видите само в Белгия, Германия, Полша и Русия. Съвсем заслужено и Перник се нарежда в тази редица.

Музеят на минното дело е бил подземна минна галерия, в която между 1891 и 1966 г. са се добивали кафяви въглища. Днес те я обезопасена и можете да я посетите напълно свободно, е не напълно, а срещу входна такса (за повече информация вижте най-долу).

Вече съм в Перник и съм се запътила към пл. „Св. Иван Рилски“ №1, където e самият музей. Купувам си билет oт Регионалния исторически музей, който се намира в съседство. Жената на касата ми пожелавам „Уек ден“ и на мен ми става приятно, че мога да попия от автентичната пернишка атмосфера.

53871_650_

Влизането в Музея на минното дело става на кръгъл час, заедно с екскурзовод. За мое щастие, дамата, която ни развежда, се оказа много добър разказвач. Малко преди да вляза в тунела, вдясно от входа, виждам вкаменено дърво. Екскурзоводът разказва, че то е на цели 50 млн. години. Нарича се „дървото на щастието“, защото миньорите са го докосвали, преди да влязат в мината, за късмет.

Влизам в подземната галерия и виждам цяла маса с каски. Те обаче са по-скоро за атракция, защото музеят е напълно обезопасен. Ако все пак искате да се почувствате поне на половина миньори, може да си сложите една и да се впуснете в тунелите.

53854_650_

Обиколката преминава през две, почти успоредни, галерии, с дължина 630 метра. В тях екскурзоводът ни показва около 30 експозиции, илюстриращи развитието на минното дело в града. Минаваме покрай различни съоръжения за укрепване и осветление.

Движейки се в тунела разглеждам локомотиви, пътнически вагонетки и все неща, свързани с ежедневната работа на миньорите, от откриването на мината до края на нейната експлоатация.

53850_650_

Едни от най-любопитните предмети в музея са екипировката и аксесоарите на миньорите, минните телефони и средствата за комуникация.

Наближавайки края на разходката, виждам иконостас на Свети Иван Рилски. Тогава разбрах, че той е покровител на миньорите. С него е свързана и причудлива легенда за „Старите рудници“ в Перник. Един сиромах човек, сънувал светеца, който му казал да отиде да копае при Кулата, за да намери кюмюр (въглища). Мъжът много се зачудил, но изпълнил заръката. Отишъл на мястото, започнал да копае и не след дълго попаднал на въглища. Така били открити „Старите рудници“.

53868_650_

Работата в тях започнала. Те бързо се превърнали в основно препитание в района. Един ден обаче стените на галериите се струили и запушили входа. Работниците, сред които и човекът, открил рудниците, останали вътре и зачакали сигурната си смърт. Изведнъж от нищото пробляснала светлина под камъните. Миньорите се зачудили какво ли е това и започнали да копаят. Те разравяли срутените въглища и малко по малко си проправяли път. Така открили друг изход, за който никой преди това не знаел и се измъкнали невредими.

Когато миньорите излезли, видели висок, слаб, белобрад старец, който носил в ръцете си кандило и им светил през цялото време. Въпреки че духал силен вятър, кандилото не угасвало – все блещукало и показвало пътя. Миньорите повикали стареца да спре, но той продължил напред и не се обърнал. Тогава миньорът, който открил мините, рекъл: „Това е сам Свети Иван Рилски! Той ми показа, че тука има кюмур, сега ни пази да не станем зян. Жената ми рече, като тръгвах на работа, че днеска е денят на Свети Иван Рилски…“. Оттогава миньорите почитат деня на светеца – 19 октомври.

53858_650_

След 40-минутна разходка из подземните галерии вече виждам светлина в тунела – буквално! Чак сега усещам, че тук всъщност е доста хладно, така че независимо кога мислите да посетите музея, си вземете топла връхна дреха. Благодаря за увлекателната лекция на екскурзовода. Разделяме се с усмивка и „Уек ден“!; )

***

Местоположение на Музей на минното дело, Перник
Полезна информация:
Работно време:
От Понеделник до Събота – 09:00 – 16:00 ч., по предварителна заявка.
Часовете за посещение са: 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 и 16.00 ч.
Заявка за посещение можете да направите на телефон +35976603737 и +359882 990 222
Също така и на e-mail: museum_pernik@abv.bg
или в Регионален исторически музей – Перник
Входни такси:
Входен билет – 4,00 лв.
Входен билет за ученици и пенсионери – 2,00 лв.
В цената на билета е включена екскурзоводска беседа на български език
Беседа на английски език – 10,00 лв.
Беседа на руски език – 10,00 лв.
Музеят се посещава от групи не по-малко от 5 или не повече от 20 души.

Вашият коментар