Приключения

Деветашка пещера – Мисия: Оцеляване


Свикнали сме да приемаме природните забележителности за даденост. А какво ще стане, ако някой реши да ги взриви, да заплаши живота, който се развива в тях или да ги поругае? Не е приятно, нали? Е, тези неща почти се случват на Деветашката пещера. В своята хилядолетна история тя е претърпяла множество метаморфози, преминала е през какво ли не и оказва се, че нейният най-голям враг сме ние хората.

Трябва да започна с това, че пещерата край село Деветаки, Област Ловеч, не е като другите. Не само заради странната ѝ история, но и заради нейните очи. Да, пещерата има очи, цели седем, които е по-правилно да наричам окна, предвид огромните им размери.

Те  гледат зорко от тавана всеки посетител, който сякаш не влиза в пещера, а в храм. Впериш ли поглед в тях, сякаш самият създател те гледа отгоре. През отворите се спускат снопове светлина. Виждам как прашинките танцуват и се гонят в тях. Покрай мен криволичи рекичка, която минава през голямата зала и се влива в река Осъм. Мирише на пръст, на влага, на нещо далечно и едновременно близко.

download (5)

Какво ли са видяли тук първите обитатели на пещерата преди 72 000 години? Вероятно са я харесали заради естественото убежище, осветлението на голяма дълбочина, удобната позиция за отбрана, съседството с извори и реки, гори с дивеч, пасища и плодородни земи.

Уникалното природно творение е дом и за друг вид обитатели – прилепите. Тук се срещат цели 9 вида от тях. Макар често обезпокоявани от кино творци и туристи, те продължават да владеят тъмните ѝ кътчета. Пещерата е дом на много защитени земноводни, птици и бозайници. Тя не е само големият купол, който може да побере целия катедрален храм „Свети Александър Невски“. Пещерата пази живот, дълбоко в недрата ѝ. Както майката носи рожбата в утробата си, така и тази земна утроба пази своите отрочета.

download

Какво обаче се случва, когато човекът се добере до нея…

По време на Втората световна война германците използват пещерата за складиране на боеприпаси. През есента 1944 г. обаче им се налага бързо да се изтеглят и нямат време да ги изнесат, затова решават да ги затрупат и да ги взривят заедно с пещерата. Тъй като експлозията щяла да се извърши от разстояние, те опънали дълъг кабел. Точно в този момент край пещерата минавал местен овчар, спънал се в шнура, отрязал го и така без да подозира спасил Деветашката пещера.

download (1)

През 50-години на XX век обаче българските военни я превръщат в склад за горива. Прекарват дори ток и жп линия за цистерните. До пещерата е построено военно поделение, което да охранява скала, затова достъпът до нея е забранен, поне до началото на 90-те години на миналия век. През 1996 г. тя е обявена за защитен природен обект. Днес цистерните вече ги няма, но бетонните постаменти и миризмата на гориво стои.

download (4)

Пещерата устоява и на това, и продължава своя живот необезпокоявана до 2011 г., когато в нея се снимат сцени от холивудската продукция „Непобедимите 2″ с участието на Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Жан-Клод ван Дам и др. За да могат да стигнат до пещерата, заедно с техниката, от продукцията построяват мост над река Осъм. Мостът стои до днес, но щетите, които нанасят в пещерата, също.

Подът на Деветашката пещера, както и земята около нея, е буквално разоран от тежката техника и пироефектите. В следствие на невъобразимия шум огромната колония прилепи бе прогонена и буквално изплашена до смърт.

download (3)

Днес най-голямото предизвикателство пред пещерата са туристите. Често те не спазват посочените ограничения и нахлуват в разклоненията, където живеят прилепите и другата част от фауната в пещерата.

download (2)

Следващия път, когато се отправите към Деветашката пещера, си спомнете за всички тези истории, които не са сценарий за филм, а истина. Погледнете към огромните окна на тавана, през които се процежда светлина. Вижте как се разстила по земята под вас. Чуйте реката, вижте извивките ѝ, погалете я с поглед. Знайте, че всяко ваше действие има последствие. Дори сега, толкова години след всички тези експлоатации на пещерата, белезите в нея личат.

Помислете дали бихте искали да запазите това величие, да го видите отново, да го споделете с любим човек. Сигурна съм, че искате. Тогава направете нещо много лесно – пазете и обичайте!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: