Срещи

Ели Иванова от „Друми в думи“: Пътешествието често носи изненади


Здравейте, пътешественици!

Започвам нова рубрика в „Пътеписаници“, в която ще ви срещам с хора, които обичат пътя и красотата на живота. В категория „Интервю“ ще можете да следите всички бъдещи вдъхновяващи разговори. На добър час!

***

Първата ни среща е с Ели Иванова – майка, съпруга, математик, програмист, автор на блога за пътешествия „Друми в думи“. Скоро тя издаде първата си книга „52 екопътеки за всеки“, в която ни дава много идеи и полезна информация за интересни маршрути из България.

Познавам Ели от няколко години. Впечатли ме със своята непринуденост, точността – както в думите, така и в действията си и с голямата душа на пътешественик. Поговорихме си за дебютната ѝ книга, за магията на пътя, за България. Вижте какво още сподели Ели.

Как пътешествията и блогът „Друми в думи“ те доведоха до издаването на дебютната ти книга „52 екопътеки за всеки“?

След 5-годишно активно писане в блога, успях да създам над 300 статии и да опиша къде по-кратко, къде по-подробно много повече от 300 места. Така съвсем естествено започнах да се замислям да събера част от написаното в книга. Когато я започнах, си мислех, че ще ми бъде лесно, защото вече имах немалко и текстов, и снимков материал. Е, не се оказа точно така.

Статията в блог с лични впечатления се различава от главата в книга, дори и двете да се отнасят за едно и също място. В блога освен описанията на маршрутите си позволявам на места да разкажа по някоя случка, да споделя различни подробности от самото пътешествие, имам свободата да илюстрирам написаното с колкото снимки поискам. В книгата всичко е по-стегнато, текстовете – изчистени, а броят снимки към всяка глава – твърде ограничен. Докато пишех книгата, целта ми беше да поднеса на читателите всичко, което трябва да знаят за даден маршрут, без излишни подробности. Дали съм успяла, ще кажат хората.

52_ekopyteki_za-vseki

Книгата ти предлага по една екопътека за всеки уикенд в годината. А теб къде най-често можем да те открием през уикенда?

През пролетта – по водопади, през лятото – по планини и върхове, през зимата – по манастири, а през златната есен – по всички тези места накуп 🙂

Коя е любимата ти част от пътешествието?

Обикновено се подготвям добре за всяко едно пътешествие, дори и в редките случаи, когато съм била на организирана екскурзия или трип. Чета информация за съответната дестинация, какви любопитни обекти могат да се видят там. Все пак, когато отида на място, ми е най-интересно. Любимата ми част е самото пътешествие. То често носи изненади, въпреки подготовката.

pirin_muratov_vryh_5535
Муратов връх, Пирин

А от създаването на книгата?

Както споменах, създаването на книгата не беше съвсем лесно, зад нея стои много труд както от моя страна, така и от страна на издателство Сиела. Когато я видях напълно завършена и отпечатана, едва тогава почувствах удовлетворение.

Ти вече представи книгата си пред читатели в София и Велико Търново. Какво те попитаха хората? Кое ги вълнуваше най-много?

И на двете представяния имаше доста хора, предимно активни туристи. Говорихме си за красиви места и интересни маршрути в България.

52_ecopaths_present
Премиера на книгата във Велико Търново

Какво би посъветвала начинаещите пътешественици, които нямат много опит в пешеходните преходи?

Най-важното е да бъдат добре подготвени. Това включва подробно запознаване с маршрута (доколкото е възможно), съобразяване с прогнозата за времето, добра екипировка – удобни спортни обувки, подходящо облекло, дъждобран. Да не забравят шише с вода и сандвичи. Да не оставят боклуци след себе си.

Коя екопътека искаш да изминеш отново и защо?

На много от вече посетените места с удоволствие се връщам. Например, по Вазовата екопътека съм минавала три пъти. Искърското дефиле ми е любимо, районът на Централен Балкан – също, а Родопите са нещо изключително – там никога не омръзва.

rodopite_dqvolskata_pyteka_2668
Дяволската пътека в Родопите

Разкажи ни за някоя интересна среща, случила се на път.

Сещам се за една много интересна среща на едно невероятно място – остров Свети Иван край Созопол. Освен че е най-големият български черноморски остров, той има богата история, предвид близостта му със Созопол, наследник на древния град Аполония. На острова могат да се видят останки от стар манастирски комплекс и базилика, където изследователят на обекта проф. Казимир Попконстантинов открива преди няколко години реликварий с мощи на свети Йоан Предтеча, който е и патрон на манастира.

Когато ние посетихме острова, попаднахме на активни археологически разкопки. На място имахме късмета да се запознаем с археолога, ръководещ проучванията – споменатия проф. Попконстантинов от Великотърновския университет. И въпреки че това, както се оказа, беше последният ден от разкопките и хората разполагаха с ограничено време, професорът отдели време, за да ни разкаже малко за обекта и лично да ни покаже къде е открил преди време реликвария.

Кое е мястото, което най-точно отговаря на твоята представа за автентична българска красота?

Остров Свети Иван е едно такова място – място с история и красива природа. България е богата на множество такива места. Не мога да ги изброя всичките, но ето някои от тях – Исторически ландшафтен парк Градище край село Долно Дряново в Родопите, крепост Аневско кале край Сопот, Мелник и платото Свети Никола, старинните български манастири, невероятните ни природни забележителности – планини, върхове, езера, водопади. Ние българите сме богати, това е!

rodopite_gradishte_7482
Исторически ландшафтен парк Градище

Какво е пътят за теб?

Пътят и пътуването са мой начин на живот (в извънработно време :). Това е непрекъсната възможност да се докосвам до нови места и картини, пък и да се връщам до други, които вече съм посещавала. Когато съм някъде, се опитвам да запомня всичко от обстановката и максимално да попия атмосферата на мястото, защото смятам, че почти всяко място си има своето обаяние.

Интервюто ти хареса? Тогава го сподели с приятели и последвай „Пътеписаници“ във Facebook!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: