Приключения

Крушунски водопади – цветната приказка на природата


Да се отправим на едно фото-пътешествие до Крушунските водопади!  Те са най-голямата водна травертинова каскада в България. Праговете, водоскоците, басейните с тюркоазени води и буйната растителност около тях ще ви пренесат в едно цветно и екзотично царство. Въпреки голямото срутване през 2015 г. Крушунските водопади все още са омайни и величествени.

1

Намират се на северния склон на Деветашкото плато в средния Предбалкан. Най-близкото населено място до тях е село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Цялата местност на водопадите е известна под името Маарата, което означава „пещера“. В околността са открити над 30 пещери. Една от тях – Водопада – се намира на пътеката, минаваща покрай Крушунските водопади.

2

През 13 – 14 век районът е обитаван от монаси-исихасти. И до днес могат да се видят запазените скални ниши и килии, в които са живели монасите в търсене на единение с Бога.

11

Първият и най-голям водопад от каскадата е Пръскалото. Той е висок 20 метра. Зелено, синьо, златно, изумрудено се преплитат пред погледа, докато водата се стича и образува игриви водоскоци.

5

Водопадите са любимо място на фотографите. Сигурна съм, че и вие ще се изкушите да уловите няколко красиви кадри!

4

Пътеката е лека и приятна. За 10-15 минути ще стигнете до самите водни каскади и ще започнете обиколката покрай тях. Ще откриете места с красиви панорамни гледки, които преливат от цветове от магия.

6

Бъдете внимателни в придвижването, тъй като на места камъните са много хлъзгави, а пътеката е мокра. Но това са дребни детайли, които няма как да развалят завладяващата атмосфера на мястото.

7

Екопътеката на Крушунските водопади се води най-късата в България, макар че разходка по нея никак не ми се стори кратка. На всяка крачка има нещо интересно, което си заслужава вниманието. Водата се спуска като нежна дантела. Навсякъде ухае да свежа растителност, особено ако идвате през пролетта и лятото.

10

Ако сте влюбени във фотографията, обиколката тук може да продължи повече от 3-4 часа. Ако пък искате да разгледате и другите забележителности в района, за 2 часa ще можете да направите една стегната разходка покрай водопадите.

8

Зад всеки завой на пътеката се крие цяла приказка, разказана с цветовете на природата! Потопете се в нея и я споделете с любим човек! 🙂

13

Любопитно: В района на село Крушуна се намира четири от най-дългите пещери в България: Бонинската пещера (2 км), пещерата Водопада (1999 м), Урушката маара (1 600 м) и Горник (1 100 м). В Бонинската пещера се намира и най-дългото пещерно езеро – цели 800 м.

9

Трябва да знаете, че макар това да е екопътека, има входна такса. Можете да паркирате автомобила си по улицата в с. Крушуна, водеща към водопадите.

В района се намират още: Деветашката пещера, Футьова пещера, Стълбица и Гарваница. На добър час!

***

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели и харесайте страницата на „Пътеписаници“ във Facebook и Instagram!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: