Любопитно

10 интересни факта за Соколския манастир


Отправяме се към Соколския манастир „Успение Богородично“, разположен по горното течение на река Янтра. Той сякаш е кацнал високо сред северните склонове на Стара планина. Само на 4 км от него се намира Етнографски музей на открито „Етър“, а на 2 км е град Габрово. 

Вижте 10 интересни факта за неговата история и настояще:

1. Манастирът е създаден от Архимандрит Йосиф, който през 1833 г. идва на това място от Троянския манастир. По-късно той става известен като униатски архиепископ Йосиф Соколски.

2. Днешният голям храм на Соколския манастир е изграден със средствата и помощта на хората от близките села.

04

3. В манастира се пазят иконите „Исус Христос“ и чудодейната “Света Богородица с младенеца”, изографисани от самия Захари Зограф.

4. През 1836 г. в манастира е открито килийно училище, а по-късно се превръща в образователен център, където преподава самият Неофит Бозвели.

03

5. Тук четата на Капитан Дядо Никола освещава знамето си и се надявам манастирът да стане център на подготвяното въстание, замислено още преди големите чети и Априлската епопея. В негова памет е поставена плоча с думите: „Азъ подкачвам звонче, което след време ще стане камбана…“

6. По време на Априлското въстание, през 1876 г., от манастира тръгва четата на войводата Цанко Дюстабанов. Дни по-късно тя е разбита, а осем от четниците са обесени на скалите край манастира.

06

7. Легендата разказва, че в памет на загиналите четници, в двора на манастира, е построена уникална белокаменна чешма с осем чучура със соколи. Смята се, че тя е изградена от майстор Колю Фичето.

05

8. От основаването си до средата на XX век, Соколският манастир е мъжки и в него са служили над 100 монаха. Днес той е девически.

9. В параклиса „Свети Панталеймон“, в двора на манастира, се намира скала, от която се смята, че извира целебна вода. В пукнатините ѝ някои поставят лисчета с желания и молби, които Свети Панталеймон да им помогне да сбъднат.

02

10. В манастира има музейна сбирка, която съдържа експонати, свързани с културната история и с национално-освободителни борби в този край. Можете да видите и предмети, принадлежащи на Апостола на българската свобода Васил Левски, който е намирал убежище в манастира.

Ако статията ви е харесала, последвайте страницата на Пътеписаници във Facebook и Instagram.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: