Любопитно

7 начина да бъдем по-добри пътешественици


Светът беше изправен (и продължава да е) пред нов ред и нови правила. Ограниченията помогнаха на много от нас да се замислим как живеем, кое е наистина важно, как искаме да продължим оттук нататък. Едно от нещата, което живо ме вълнува, е как ще се променят пътуванията в България и по света. Много ми се иска да бъдем по-отговорни към местата, които посещаваме. Да се замислим за следите, които оставяме след себе си, не само физически, но и у хората, с които се срещаме. Дано да съумеем да видим и оценим красивото, да му се радваме и да го оставим също толкова прекрасно, колкото е било и преди нас. Мисля си за всички места, на които искам да се върна и как мога да бъда по-добър пътешественик. Вижте моите предложения:

Да мислим „зелено“

Мисля, че не е толкова трудно да си носим торбичка за отпадъците, когато пътуваме. Защо да скапваме преживяването на някой друг, който посети мястото след нас и види „мизериите“ ни? Нужно ли е да казвам и колко пагубно е това за природата?

И като споменах торбички, не е лошо да изберем тези от плат, вместо найлоновите. Можем да заменим пластмасовите бутилки със стъклени и без това водата и другите течности се съхраняват много по-добре в стъкло. Другият вариант е да си носим термос.

Докато сме още на „зелена“ вълна, нека спомена и за сламките. Не мисля, че ще настане краят на света, ако се откажете от пластмасовата си сламка в заведенията. Ако пък имате някаква мания към сламките, вземете си комплект метални сламки, които се мият много лесно и са за многократна употреба. Друг вариант са хартиените, които обаче трябва да сменяте на всяко питие.

Да се научим да оценяваме

Може би положението, в което живеем, е направило много от нас по-благодарни за нещата, които имаме, вместо да се втренчваме в тези, които ни липсват. Ще е супер, ако приложим този начин на мислене, докато пътуваме. Нека бъдем по-благодарни, че имаме възможността да посетим дадено място. Да оценим работата на хората в хотелите, ресторантите, туристическите обекти и т.н., които се грижат за нашия комфорт. Едно „Благодаря“ не струва нищо, а означава много!

Да бъдем по-учтиви

Каквото и да си говорим, още имаме проблем с учтивостта, не само от страна на персонала, но и от страна на пътешествениците. Надявам се, хората вече да не се страхуват от думите „Добър ден“, „Заповядайте“, „Довиждане“. Те ще ви накарат да се почувствате по-добре и ще зарадват хората, на които ги казвате. Поздравете и говорете с местните, това също не е страшно. 🙂 Един приятен разговор може да ви създаде много нови контакти, приятелства, както и да научите повече за мястото, което посещавате.

Да подкрепим местния бизнес

Надявам се, много хора да преоткрият пътешествията в България! Нека по-често да отсядаме в малки, семейни хотели и къщи за гости, където можем да получим повече внимание, уют и истинска домашна кухня! Да купуваме сувенири от местни занаятчии, да похапваме в семейни ресторантчета или пък да си наемем местен гид, който да ни разкрие тайните на околността. Не пропускайте и атракциите на местата, които посещавате. Те само могат да обогатят отпита ви на пътешественици! Препоръчайте добрите и стойностни места и услуги. В България има много хора, които работят със сърце и внимание в сферата на туризма. Ще е хубаво, ако можем да ги подкрепим, за да продължат да правят това, в което са добри.

Photo by freestocks on Unsplash

Да спазваме правилата

Всеки туристически обект, хотел или друго място, което посещаваме, има своите правила. Те са създадени, за да се гарантира съхраняването на самия обект, както и нашата безопасност. Ако снимането не е разрешено – не снимайте, ако не трябва да се катерите по древните зидове и останки – не го правете, ако скоковете в басейна са забранени – ами, просто не скачайте. Моля ви, заедно да съхраним местата, които посещаваме, за да можем да се върнем отново на тях и да не бъдем разочаровани от вида, в който ги откриваме!

Да вземем само спомени

Тъй като предпочитам да посещавам по-диви места и природни резервати, ви моля да не отнасяте нищо от тях, освен прекрасни спомени и красиви снимки! Колкото и да се изкушавате понякога – не късайте растенията, не безпокойте животните. Да не забравяме, че ние сме гости на тяхна територия и трябва да я уважаваме. Най-доброто, което можете да направите за нея, е просто да я оставите непoкътната! Тя ще ви благодари, както и всички дошли след вас!

Да пътуваме без предразсъдъци и очаквания

Това са двете неща, които могат да провалят всяко пътуване. Отдайте се на мястото. Не оценявайте предварително, не се настройвайте и не съдете. Посрещнете преживяването с отворено сърце и съзнание. Никога не знаете дали пътуването, на което се отправяте, няма да е най-вълнуващото досега! Моят съвет е да бъдете позитивно настроени и всичко ще се случва много по-лесно! Изгубили сте се? Значи ще намерите алтернативен маршрут и ще видите нещо, за което не сте предполагали! Резервацията ви е пропаднала? Ще откриете ново място, което може да е още по-хубаво и от предното! А и винаги има алтернатива за една приключенска вечер на платка или в колата. Търсете очарованието в нещата, така минусът бързо ще се превърне в плюс!

Нека единствените следи, които оставяме след себе си, докато сме на път, са като стъпките в пясъка. Нека бъдем по-мъдри пътешественици, които осъзнават отговорността към местата и хората, до които се докосват. Желая ви вълшебни пътешествия!

Ако статията ти е харесала, последвай
Пътеписаници във Facebook и Instagram.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: