В града

5 градски легенди, които да посетим във Варна


Днес ще се разходим до Варна с първия гост-автор в Пътеписаници – Мая Джамбазова. Тя е родом от морската ни столица. Освен от пътешествия, се интересува от история, археология и психология. Нека да видим къде ще ни отведе!

Варна – обаятелна привечер с хората, които се разхождат по плажната алея и около мястото за култура Фестивален и конгресен център. Във Варна ни посрещат гласовете на чайките, които винаги са готови да нападнат вечерята на някой случаен турист. Градът е разположен във Варненския залив, до Франгенското плато и на север от река Камчия. Зимата е обаятелен с коледната си украса, с греяното вино и наденичките на скара пред шадравана в центъра на града. Лятото е зелен и жив, а Морската градина е потънала в цветя. Варна има безброй интересни местенца, нека се разходим из града и да ги открием заедно!

Гранд хотел „Лондон“

Обиколката ни започва от първия гранд хотел във Варна – хотел „Лондон“, който е на повече от 100 години! Той се намира на ул. „Княз Борис I“, в централната част на града. Отличава се с красивия свеж цвят на фасадата, орнаментите по нея, а пред входа на хотела има изящни метални пейки, които предлагат възможността да поседнете на сянка.

Гранд хотел „Лондон“ е открит на 25 май 1912 г. Проектирането на хотелската сграда започва още през 1906 г. от Дабко Дабков, чиято статуя днес е на пейка пред хотела. Собственик на хотел Лондон е Парсек Г. Сюзмеян. Той е притежател и на първата варненска търговска къща „Пазар Паруш“. Интересно е, че обзавеждането за хотел „Лондон“ е внесено от Западна Европа.

Ето няколко любопитни факта за Гранд хотел „Лондон“:

  • Сред гостите за откриването на хотела е кметът на Париж – Феликс Русел.
  • В сградата е монтиран първият асансьор в града.
  • Тук е създаден варненският шахматен клуб.
  • В хотел е отсядал Петър Дънов.

Днес хотелът е оценен с 5 звезди и продължава да посреща гости.

Гранд хотел „Мусала Палас“

В съседство на хотел „Лондон“ се намира Гранд хотел „Мусала Палас“. Той също е дело на Дабко Дабков. Възложител на проекта е предприемачът Методи Ст. Ганев, който се включва в чешко-австрийската строителна компания „Пител-Браузеветер“ и печели търга за Морските бани, Морското казино и Новия затвор.

През 1926 г. Дабко Дабков лично отива в САЩ, за да наблюдава строителството на Флатайрън Билдинг (един от първите небостъргачи в Манхатън)  и да направи хотел „Мусала“ негово копие. Днес хотелът е исторически и архитектурен паметник на почти 100 години! Едни от най-интересните случки на варненци през 80-те години на миналия век са в хотел „Мусала“, заради популярното му кафене. Сега на негово място има артистичен магазин за предмети, свързани с киното, музиката, науката и театъра. Те впечатляват с иновативния си дизайн.

Гранд хотел „Ню Йорк“

Гранд хотел „Ню Йорк“ се издига в идеалния център на Варна. Освен за хотел, сградата му е изпозлзвана за доходно здание, а от 1936 г. до 2006 г. тук работи регионалният данъчен отдел. Сградата на Гранд хотел „Ню Йорк“ е една от най-големите в централната градска част, както и една от най-красивите. След 2008 г. тя носи името Опера билдинг и в нея се помещават кантори и офиси. Тя е боядисана в красив жълт цвят. Около нея е централният пазар на Варна, където предлагат плодове, зеленчуци и риба. Не е за пропускане да напазарувате, защото продукцията е от местни производители!

Гранд хотел „Империал“

Гранд хотел „Империал“ пък е точно срещу операта, до Плевенските закуски, в центъра на града. Той е дело на Йосиф хаджи Стоянов. В него е предвидено да има клиника и хотел. След 9 септември 1944 г. в сградата се помещават военното окръжие, а от 1990 г. – общинската полиция. През 2006 г. е предвидена за събаряне, но днес се подновява. Надявам се, че ще се превърне в чудесен хотел, който отново ще посреща гости!

Аквариумът

Друг интересен обект във Варна е Аквариумът. Това е най-старият аквариум с Институт по рибни ресурси на Балканския полуостров. Съществува от 1911 г. Сградата е построена с подкрепата на цар Фердинанд. Използването ѝ като аквариум се забавя по време на войните в началото на XX век. Сградата е била: квартира на войскови части; на тракийски бежанци; Военноморско училище (1918-1922 г.) и Рибарско училище (1922-1930 г.). След извършен основен ремонт цар Борис III открива биологична станция с аквариум към Софийски университет. От 1973 г. тук се помещава Институтът по рибни ресурси.

И до днес успешно се съчетават изследователска дейност, научни лекции и развлекателна дейност на територията на Аквариума. В лабораторния комплекс има CTD сонда, розетка за батометри, дъночерпатели, аналитични везни, микроскопи, стереоскоп с видео камера, водолазно оборудване, видео оборудване за подводно фотозаснемане. Аквариумът е с вход, но и отвън може да разгледате великолепието на сградата.

Варна е пълна със спомени от далечното и по-близото бъдеще, които нашепват градски легенди. Разходете се из улиците на морския град и открийте скритите в него съкровища!

Ако статията ти е харесала, сподели я с приятели!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: