На море

Забележителности по Северното Черноморие – Крапец, Шабла и Камен бряг


Не за първи път ми се случва да искам да посетя дадено място, но докато дойде неговият ред, то вече е станало доста популярно. Тази година такъв е случаят със Северното Черноморие. Някаква невидима сила привлича българския турист в тази отдалечена част на страната и иначе безлюдните плажове се превръщат в топ атракцията на годината. Все пак това няма да ми попречи да ви разкажа за 3 красиви и интересни места по Северното ни Черноморие. Това са Крапец, Шабла и Камен бряг. Пътешествието ни започна от Дуранкулак, за който вече ви разказах в предния пътепис. А сега да продължим на юг…

Крапец

Произнася се КрАпец. Защо? Нямам идея. Това е второто населено място след Дуранкулак, разположено близо до крайбрежието. Намира се на 5-6 км южно от Дуранкулашкото езеро. Разстоянието от Варна до Крапец е 90 км, а от Шабла 15 км.

Крапец

История на село Крапец

Първите исторически сведения за село Крапец са от 1573 г., което тогава носи името Гърбидже (т.е. гърбица). През вековете е познато с различни имена – Гарбиче кариеси, Карибчи кьой, Карапез, Карапча. Последното име е на ямболското село, от което идват много заселници. Днес това е село Маломир. Населението на Крапец винаги е било преобладаващо българско. В началото на XX век румънците нахлуват в селото, което наброява повече от 100 къщи. Отвличат всички мъже и момчета над 12 години и ги изпращат в концлагери в Молдова. По-късно тук се заселват руски емигранти, а след 1940 г. преселници от Северна Добруджа. Днешното име Крапец селото носи от 1942 г.

Крапец

Плажът на Крапец

Плажът на Крапец е дълъг около 7,5 км. Започва от нос Крапец, при стария къмпинг „Карвуна“. До него има стар тесен алфалтов път. След това започва черен път, който се движи покрай плажа. Ивицата на Крапец се слива с Южния плаж на Дуранкулак и стига чак до нос Карталбурун след къмпинг „Космос“.

Тук обикновено е ветровито и водата е по-хладна. Това обаче е предпоставка за практикуването на водни спортове. Освен това често можете да видите семейства, които пускат хвърчила с децата си. Вятърът ги повдига високо във въздуха и те политат над морето.

Крапец

На плажа през лятото има няколко бар-каварани, от които можете да си вземете нещо за пиене. Най-добре е обаче да си носите поне вода и нещо за хапване на плажа. Ако пък сте решили да къмпингувате тук, задължително си напазарувайте предварително.

Крапец

Имайте предвид, че местата на сянка под дръвчетата свършват бързо. Те са окупирани от каравани, шатри, палатки и барбекюта. Когато пристигнахме, имаше толкова много хора, че Крапец ми заприлича на новия Лозенец, само че без строежите. Липсата на бетон е сред основните притегателни сили за плажуващите. Те искат само море, пясък и морски бриз.

Крапец

Тук морето е буйно и често има течения. Плажът е неохраняем, така че бъдете внимателни. Ако имате малко повече търпение, можете да намерите и малко по-усамотено място.

Шабла

Пристигаме в Шабла по залез. Тук има повече живот, отколкото в Дуранкулак и Крапец. Хората се суетят в дворовете и се готвят за вечеря. Слънцето се търкаля зад нас. Тук няма големи хотели, ако решите да отседнете, можете да изберете някоя къща за гости. Другият вариант е да дойдете с каравана или да разпънете палатка покрай морето. Шабла е популярно място и за подводен туризъм, заради потъналите кораби, които се намират в дълбините на морето.

Местността привлича и много орнитолози заради Шабленското езеро. Това е една от най-значимите влажни зони в България, заедно с Дуранкулашкото езеро. Тук можете да видите много редки видове растения, животни, най-вече птици. Мястото е много важно за опазването на видрата. Само на 2 км югоизточно от езерото се намира и Шабленска тузла. Това е полусолено крайбрежно езеро, в което има лечебна кал. То е отделено от морето с високи дюни.

Фарът на нос Шабла

Това е най-старият действащ фар на Балканския полуостров! Той е разположен на най-източната точка на Българя – нос Шабла. Намира се на 6 км от града. На това място се е издигал фар още от времето на римския град Кария. Той е помагал на корабите да не се блъснат в подводния риф срещу днешния къмпинг „Добруджа“, плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Фарът сигнализира на моряците, че вече са преполовили разстоянието между устието на река Дунав и Босфора.

Фарът на нос Шабла

Днешният шабленски фар е построен през 1768 г., като е обновен през 1857 г. Той е бил изключително важно съоръжение за Османската империя. Участие в обновяването взимат и българи. На северозападния ръб на фара, те поставят фигура на изправен на задните си крака лъв, висока около 30 см. Това е изключително смел образ върху едно османско съоръжение с военни функции.

Любопитно: Фарът на Шабла е копие на Александрийския фар.

Камен бряг

Ако търсите дива морска красота, посетете Камен бряг. Селото се намира между Шабла и Каварна. От скалистия морски бряг се разкрива безкрайна панорама на север и на юг. Вълните се разбиват и разпенват в подножието му.

Камен бряг

Старото име на Камен бряг от османско време е Кая бей кьой, което в превод означава „Селото на каменния господар“. То е кръстено на самотната скала пред Малката яйла.

Камен бряг

Камен бряг и по-специално местността „Огънчето“ е емблематично място за посрещане на July morning. В навечерието на 1-ви юли се събират почитатели на рок и хипи културата. „Децата на слънцето“ са и най-често къмпингуващите тук. На Камен бряг ще видите каравани и палатки, гледащи към морската шир. Естествен саундтрак тук са морските вълни и песента на вятъра.

Районът е пълен с пещери и скални заливчета. От едната им страна е морето, а от другата зеленина. Мястото е красиво и някак носталгично.

На Камен бряг идват и най-добрите спортни катерачи, които преминават труднодостъпните маршрути, надвиснали над морето. Независимо дали търсите адреналин или безвремие, посетете Камен бряг.

Камен бряг

Тук, по Северното Черноморие, времето е отдавна спряло. Все повече пътешественици обаче искат да се гмуркат в плажове без бетон и „такса барбарон“. Тук туризъм няма. Комфортът също е разтегливо понятие. Това е начин на живот. Морски живот. Дали ще ви хареса? Не знам. Но знам, че природата ще ви разкрие съвършенството си!

За още вълнуващи дестинации последвай Пътеписаници в Instagram!

2 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: