На море

Нос Калиакра – суровата красота на морето


Там, на север, където морето е по-синьо, а скалните брегове по-стръмни, се намира нос Калиакра! Помня го от детските си години – дълго парче земя, врязано в морето, останките от крепостта „Калиакра“ и гласът на чайките. Днес, 15 години по-късно, мястото все така привлича туристи със суровата си красота. За мен това е една от най-пленяващите гледки по нашето Черноморие. Ако стигнете до края на текста, ще се убедите сами!

Къде се намира нос Калиакра?

Носът се намира на 12 км източно от град Каварна и на 60 км североизточно от Варна. Независимо дали идвате от юг или от север, ще видите указателни табели за Калиакра, така че няма как да подминете тази забележителност. Пътят минава през с. Българево, където ще видите един от най-големите вятърни паркове в България. Можете да паркирате пред входа на крепостта „Калиакра“ и да продължите разходката си пеша.

Нос Калиакра и вятърният парк в село Българево

Нос Калиакра

Носът представлява тясна ивица суша, врязваща се в морето. Дължината ѝ е 2 км. Носът прилича на скалист полуостров. Тук скалите достигат височина от 60-70 метра и се спускат стръмно към морето. Нос Калиакра сякаш укротява буйните вълни и предпазва залива на Каварна от тях. Морето малко по малко разрушава носа и променя формата му.

Калиакра е природен и архитектурен резерват. На носа ще видите останки от крепостта „Калиакра“, музей с древни артефакти, морски фар, морска радиоколационна станция, метеорологична станция, параклис и ресторант.

Нос Калиакра

Крепост „Калиакра“

Най-древните обитатели на носа са тракийското племе тиризи. Те използват естествените форми на релефа, за да издигнат селище – външен и вътрешен град и крепост, която кръщават Тиризис.

Името Калиакра – „красивият нос“ – е споменато за първи път в историческите извори през XIII век. Разцветът на Калиакра настъпва през втората половина на XIV век, когато е столица на Карвунското княжество. То се ръководило от българските владетели Балик и Добротица. Останките от крепостта, които виждаме днес, са именно от периода на управлението на Деспот Добротица. Част от откритите артефакти за изложени в музея на носа, който се намира в малка пещера.

Крепост Калиакра

Любопитно: Крепостта Калиакра е една от последните, паднали под османска власт!

Крепост Калиакра

Природен резерват Калиакра

Както вече споменах, освен археологически, Калиакра е и природен резерват. В него са включени крайбрежните скали и диви степи. Растителният свят в района наброява 400 вида. Тук могат да се наблюдават 310 вида птици, като 100 от тях са защитени видове.

Калиакра се намира на втория по големина прелетен път в Европа – Via pontica. Ако искате да видите пищното разнообразие от птици, трябва да дойдете в периода август-октомври. Тогава над 29 000 щъркели, пеликани и жерави, и още над 3000 грабливи птици ще минат над главите ви. Ако имате късмет, можете да видите и играта на делфините от бреговете на нос Калиакра.

Крепост Калиакра

Легенда за 40-те девойки

Една от най-популярните легенди за нос Калиакра е именно тази за 40-те смели български девойки. Когато османците настъпвали по този край, те опустошавали всичко по пътя си, а най-красивите девойки вземали със себе си. Събрали 40 български девици и ги затворили в крепостта. Чакали да падне нощта, за да ги дадат на войниците като награда. Девойките треперели от страх. Тогава най-смелата от тях – Калиакра, посочила малкото прозорче в килията, което гледало към безкрайното море. Казала им, че това е тяхното спасение. По-добре да полетят към вечността, отколкото да посрамят честта им. Така 40-те девойки полетели като жерави от крепостта и потънали завинаги в бурните води на морето.

Според легендата, в знак на почит към необикновената им постъпка, местните кръстили крепостта „Калиакра“, по името на най-смелата девойка. Била издигната и арка – „Портата на 40-те девици“, която да напомня за този велик подвиг!

Портата на 40-те девици

Параклис „Св. Никола“

На нос Калиакра ще видите и малък параклис на Свети Никола – покровителят на моряците. Според една от легендите за носа, докато Свети Никола бягал към морето от преследващите го османци, Господ удължил земята под краката му и така цели 2 км. Легендата има два финала – според единия Свети Никола бил заловен и посечен, а според другия – скочил в морето, за да не бъде хванат. Днес можете да посетите малкия параклис, който се намира в края на носа, и да се насладите на гледката, която се разкрива от подножието му.

Съкровищата на Лизимах

Бреговете на Калиакра са пълни със знайни и незнайни пещери. Местните разказват, че в една от тях е скрито съкровището на Лизимах – един от наследниците на Александър Македонски, който поема управлението на Тракия. Историческите сведения сочат, че Лизимах праща войниците си по крайбрежието на Добруджа, с цел да възпре съпротивата на местното тракийско население. Именно тук обаче, той скрива и несметните си богатства. Истина или не, и до днес има хора, които продължават да търсят съкровището на Лизимах.

Работно време и вход

Можете да посетите крепост „Калиакра“ само в периода 1 април – 31 октомври, тъй като през другото време е затворена. Работното време е от 09:00 ч. до 19:00 ч.

Ето и цените за вход (2020 г.):
За възрастен – 3 лв.
За ученик – 1,50 лв.
Беседа – 10 лв.

Съвети за посещение на нос Калиакра

  • Ако идвате през лятото, задължително се намажете със слънцезащитен крем.
  • Носете шапка и слънчеви очила, защото слънцето е много силно.
  • На носа е доста ветровито, затова можете да си вземете връхна дреха.
  • Бъдете с удобни обувки – на места има неравности.
  • Не се заплаща допълнителен вход за посещение на музея.
  • На носа има ресторант – цените са по-високи от средните.
  • Единствената тоалетна на носа е тази на ресторанта. Ако не сте клиент, ще трябва да платите, за да я използвате.
Гледка от ресторанта

Ако статията ти е била полезна, сподели я с приятели! 🙂

Вашият коментар