На планина

Село Гела и гледките, които не мога да забравя


Този път исках почивка, на която да си почина. Копнеех за планината и тя ме призова. Приласка ме с тихия повей на вятъра и необяснимия си магнетизъм. Отново съм в сърцето на Родопа планина, но този път пътувам към нейния енергиен център – село Гела. Виждала съм селото само на снимки. Знаех за Гела от гайдарските надсвирвания, които се провеждат там през лятото (за съжаление, не и през това лято). Обаче бях напълно неподготвена за пейзажите, които ме чакаха там. Те щяха да се запечатат дълбоко в паметта ми, щяха да ме разплакват от умиление и от радост, щяха да ми дадат покой. Но аз още не го знаех. Пътувах към село Гела и Комплекс „Панорама“ без очаквания.  Тръгнах с идеята да разгледам забележителностите и да опозная района, върнах се по-добра, но част от мен още е там – в къщата, на върха на селото, загледана в планината…

Пристигаме в Гела късно следобед. Вали, а над планината се стелят мъгли, приличащи на диханията на някой дракон. Изкачваме се към най-високата точка на селото. Единственото препятствие тук е пътят, който не е в добро състояние, но се надяваме скоро да бъде ремонтиран. Дотук с „неволите“. Оттук нататък съм само аз и планината. Погледът ми се плъзга по зелените хълмове, подскача по върховете на боровете и се скрива в мъглите. Посреща ни стопанинът на Комплекс „Панорама“ – Владо. Още след първите разменени думи се чувстваме като у дома, само че у дома нямаме такива гледка през прозореца.

Гледката от спалнята ни

Прекарвам времето до вечеря, загледана в планината. Пътувала съм много, била съм на доста места, но никъде не съм виждала такава гледка. В подножието е село Гела, над него връх Турлата, а най-отзад, между облаците, се подава кулата „Снежанка“. Слънцето ту си пробива път, ту се скрива, мъглите се разпръскват и пак се събират. Нощта бавно пада над Гела и първите звезди проблясват на небето.

Гледка от хотела

Прекарваме вечерта в сладки приказки и още по-сладки родопски вкусотии. Съчките пукат в огъня, нищо че е средата на август. Тук, в планината, е друго нещо. Летните жеги са мираж, но родопското одеяло започва да ми се струва все по-добра идея!

Сутрешната аларма са хлопките на овцете, които преминават наблизо. Отиват на паша. Звънът им е като песен, която планината подхваща и я разнася надалеч.

Гледка от терасата

Въздухът е свеж. Аз също. Готова съм за новия ден!

Вкусни мекички и планински чай!

Днес сме решили да се отдадем на спокойни разходки и просто да се наслаждаваме на времето в планината. Отправяме се към хижа „Ледницата“ (1720 м), но преди това имаме още няколко спирки. Тръгваме от Комплекс „Панорама“ сити и щастливи. Пътят нагоре е черен и широк. Стигаме до първата ни спирка след 15-тина минути.

Църква „Св. Троица“

Дворът на църквата е потънал в зеленина. От всички страни храмът е пазен от високи дървета. Погледнете ли отдалеч, дори няма да разберете, че сред зеленината се крие внушителна църква. В миналото, в Гела, е имало три манастира, кипял е духовен живот. Един от манастирите се е издигал на мястото, където сега е църквата „Св. Троица“, но е бил напълно унищожен през XVII век. Строителството на днешната църква „Св. Троица“ пък започва в началото на XX век.

Църква „Св. Троица“

Разглеждаме само двора на храма, тъй като е заключен. Наливаме си вода от чешмата и вече сме готови да продължим по маршрута.

В двора на църквата „Св. Троица“
Табела за ранновизантийската базилика

Ранновизантийска базилика

Само на 100 метра, вляво от църквата „Св. Троица“, се намира ранновизантийската базилика. Тя е в местността „Манастира“. Базиликата е само част от по-голям религиозен комплекс, който е бил най-високо разположеният в Югоизточна Европа (1485 м). Предполага се, че е изградена през V век., когато по тези земи е живяло тракийското племе беси. Базиликата е била най-големият и най-богато украсеният храм в тази част на Родопите. Вероятно е опожарена през втората половина на VI век. Макар днес от нея да са останали само основите ѝ, все пак можете да си представите мащабите на този храм.

Ранновизантийска базилика

Гробът на Патриарх Евтимий

Местните в Гела разказват, че в базиликата е открит гробът на последния български патриарх преди падането под османска власт – Патриарх Евтимий. В намерения гроб е бил погребан човек в седнала поза. Починалият е имал златна корона със скъпоценни камъни, тежаща цели 2 кг, скиптър във формата на две змийски глави, златна огърлица и (забележете) златна монета в устата! Това са все символи, носени от патриарсите по онова време. (Е, монетата е още от езически времена). Местните разказват, че цар Борис III взима короната и я отнася в Австрия, скиптърът пък е взет от човек от Широка лъка и така малко по малко следите на тези безценни съкровища се губят, а откритието потъва в забрава.

Хижа „Ледницата“

Продължаваме нагоре от базиликата и следваме табелите на хижа „Ледницата“. Владо ни каза, че пътят до там е лек, без сериозни изкачвания. Предния ден бяхме посетили Дяволската екопътека и днес искахме по-спокойна разходка.

Малко след началото на маршрута стигаме до малък заслон с пейки. Пътят е широк, на места с големи локви от снощния дъжд. Времето е свежо, даже лека хладко. Вървим бавно и потъваме в прегръдката на планината.

След около 20-25 минути от началото прехода стигаме до чешма, където презареждаме запасите. Абсолютно същата чешма ще видите и преди последното изкачване до хижата. Въпреки сушавата година и в двете чешми има вода.

Чешма в началото на маршрута

В планината няма да останете нито жадни, нито гладни, особено ако сте по-наблюдателни! Ние, за щастие, сме и вижте с какво се възнаградихме:

Горски малини

През по-голямата си част пътят до хижа „Ледницата“ се движи през гората, но все пак има няколко места, където се откриват чудни панорамни гледки. Безбройните наредени борове ще ви хипнотизират, докато ги гледате. Времето над главите ни се мени бързо. Небето ту притъмнява, ту се изчиства, но за щастие дъждът ни се разминава.

Още няколко завоя и вече виждаме хижата в далечината. Подава се иззад боровете и ни очаква.

хижа „Ледницата“

Както ви казах, преди последното изкачваме, има чешма с вода. Накрая остава да прекосите една тучна поляна и сте в хижата. Ние имахме късмета да се срещнем с пастир и стадото му, което огласяше планината със звънките си хлопки!

хижа „Ледницата“

Вече сме в хижата и искаме да хапнем нещо, колкото да се подкрепим. Посреща ни хижарят.

- Има ли нещо за хапване? - питаме ние. 
- Ще измислим нещо! - усмихва е той.

Казва да го изчакаме малко и през това време се наслаждаваме на гледките.

След 10-тина минути се връща с два юнашки омлета и шопска салата. Излапваме всичко набързо и остават само доволните физиономии.

хижа „Ледницата“

Кратка почивка на слънце и се готвим за слизане. Качихме се за 1 ч. и 20 мин., така че бързо ще се върнем обратно.

Хижа „Ледницата“

Комплекс „Панорама“

Комплексът е кацнал на върха на село Гела. Единственото, което виждаме от прозореца, е планината! Ние имахме удоволствието да бъдем настанени в Апартамент „Панорама“, който предлага най-впечатляващата гледка. Само си представете какво е да си пиеш кафето на тази тераса.

Апартамент „Панорама“

Комплексът разполага с 2 къщи за гости, съответно с 10 и с 20 места. Можете да наемете и самостоятелна двойна или тройна стая, както и апартамент. Всъщност това не са просто къщи за гости. Това е едно истинско планинско преживяване! Собственикът Владо и жена му Ружа ще ви посрещнат като у дома си, защото това е техният дом и тяхната кауза. Ще ви нагостят с родопски вкусотии и съм сигурна, че няма да искате да си тръгнете оттук. Обикновено не обичам да посещавам едно и също място два пъти, но тук бих се връщала през всеки сезон, даже по-често. 🙂

Ако търсите спокойствие и единение с природата, това е вашето място. Комплексът е идеален за дълга почивка с цялото семейство. На ваше разположение има механа, финландска сауна с гледка към Родопите, шезлонги и люлки, както и просторни поляни, на които децата ви могат да си играят.

В къщата беше чисто, уютно и топло. През зимата Комплекс „Панорама“ има локално парно, така че дори в най-големия студ, ще ви бъде приятно! Мястото е подходящо за семейни тържества, семинари, обучения или тиймбилдинг през всеки сезон!

Ако и вие искате да резервирате своята почивка в Комплекс „Панорама“, посетете сайта gosti-gela.com или се обадете на тел.: 0896620046.

  • Публикацията не е спонсорирана и отразява личното ми мнение за обекта. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: