Приключения

Пещерите на Северозапада – Венеца

Преминаването през пещерата е истинско приключение, но приказното цветно подземие си заслужава всички усилия.

Преди година в Северозападна България бе открита приказната пещера „Венеца“. Посетителите ѝ я описват като най-красивата, най-цветната, най-магичната пещера по нашите земи. Решавам и аз да проверя дали думите им са истина или преувеличение.

След разходката в Магурата, продължавам към село Орешец. За радост, по пътя има табели,  както за селото, така и за пещерата. Пристигам малко след 15:00ч и изпускам предната група. По традиция в пещерата се влиза на всеки кръгъл час. Докато чакам да дойде и моят ред, се разхождам наоколо.
veneca, peshtera, oreshec
Пещера „Венеца” е открита през 1970г. в следствие на взрив в действащата по това време кариера. През следващата година е проучена и картирана от пещерен клуб „Бел прилеп” към туристическо дружество „Белоградчишки скали”. Тъй като става жертва на многократни вандалски набези, входът ѝ е бетониран. И така до лятото на 2015 г., когато пещерата е облагородена и  отворена за посещения.      
peshtera, veneca, kaska
Екипирам се с връхна дреха и каска, която ми дават преди да вляза. Преминаването през пещерата си е истинско приключение – стъмни стълби, тесни тунели, хлъзгав под и стърчащи сталактити. Петте зали с причудливи цветни образувания си заслужават всички усилия.
venec, peshtera, oreshec
В тях могат да бъдат видяни красиви калцидни образувания и ледени кристали във формата на цветя и животни. Ефектното осветление подсилва естествените природни цветове – синьо, жълто, зелено, лилаво, розово. Пещерата е като истински приказен декор.
peshtera, orazuvaniq, veneca
Разходката във „Венеца“ трае около 30 минути. Тъй като входът на пещерата е и изход, ще се насладите на природните творения още веднъж. Ще можете да си направите и снимки, но без светкавица.
veneca, peshtera, stalactit, stalagmit
Бъдете внимателни и пазете този вълшебен приказен свят. Сигурна съм, че интересът към пещера „Венеца“ тепърва ще нараства. Приятно прекарване!

Полезна информация  за пещера  „Венеца” 

Работно време:
от Вторник до Неделя
Лято:   09:00-18:00ч (групите влизат на всеки кръгъл час, последна група в 17:00ч)
Зима: 09:00- 16:00ч ( групите влизат на всеки кръгъл час, последната в 15:00ч)
* По желание беседа за цялата група – 5 лв. (групата обикновено е от 10-15 човека)

Местоположение на пещера „Венеца“

.

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: