Приключения

Ханкрумски скален манастир и магията на исихазма


Шуменското плато е едно от мистичните убежища на исихазма. Там много монаси са търсили път към единението на човека и Бога чрез умосъзерцание. След като се докоснах до Костадиноваия скален манастир и Окото на Осмар, приключенският ми дух ме води към Ханкрумския скален манастир.

Разположен по югоизточната част на скалния венец на Шуменското плато, манастирът е като величествена ложа, издигаща се сред омайната природа в тази част на България. Намира се до село Хан Крум, откъдето идва и името му.

Движа се по коларски път, който започва от края на селото. Стигам до каменна чешма (там можете да оставите автомобила си). Отпивам глътка вода – живителна сила за тялото ми сред настанилата се горещина. Няколко капки падат върху камъка и за секунди жегата ги изпива.

2

Над мен се е надвесил скален венец, в който като очи са изписани няколко черни дупки. Една от тях е Калугеровата пещера. Тя образува основната част от комплекса над село Хан Крум, но за нея след малко.

1

Сега ни очаква около час разходка по каменист път, а след това през прохладна гора. В нея езиците на жегата трудно ме достигат. Ухае на влага и горски мъх. Вървя бавно и попивам аромата.

11

Пътеката се вие и се стеснява, докато не ме отвежда пред каменни стъпала, изсечени в скалата. Те водят към Калугеровата пещера, наречена още Стълбената пещера. Изкачвам се по стъпалата като се придържам към поставеното метално въже.

4

Стигам до каменна площадка, след която стълбите продължават нагоре, докато не стигам до входа… Спирам за миг, смаяна от извивките, издълбани в скалите.

6

7

Калугеровата пещера е обособена в три помещения. Влизам в предверието, което води до другите две скални пространства.

10

Западното е най-малко и е с размери около 3 на 3 метра. Светлината се процежда през отворите в скалата и пада косо на пода. Разстила се като златен килим. Не знам, струва ли ми се или наистина всичко засиява. Милионите прашинки, отронили се от меката скала, сякаш блестят с необикновено сияние.

8

В източното помещение се намира църквата. Забелязвам нишите, издълбани в скалата и жлебовете, в които някога е бил поставен иконостас. Мисля си как през XII – XIV век мястото е било обитавано от хора, търсещи пътя към Бога, а сега, стотици години по-късно, човек се мисли за Господ, само защото може да принтира органи и да си „купи“ още няколко минути живот, които да пропилее в нищоправене….

9

Мислите ми бързо изтичат като бърза река и се размиват някъде далеч, защото виждам това:

5 (1)

Омайно, красиво, мистично – всичко това е скрито сред скалите над село Хан Крум. Не пропускайте да го видите с очите си и да го почувствате със сетивата си. Когато застанете на входа на скалната обител, усетите лекия вятър да гали лицето ви, а погледът ви да се загуби далеч в хоризонта, тогава ще усетите порив за живот, за търсене, за правене на това, което наистина искате да оставите след себе си!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: