Малки бягства На планина

По дървените мостчета на екопътека Бяла река край Калофер


Аромат на хиляди цъфнали рози нахлува през отворения прозорец на колата. Скоро и лавандулата ще бъде в своя апогей. Цветовете препускат покрай мен като шарени черги, а слънцето ги гали. Аз съм в сърцето на Розовата долина. Пътувам към Калофер и по-специално към екопътека Бяла река! Тя се вие в ждрелото, образувано от едноименната река. Дървените мостчета, които я прекосяват, правят мястото още по-приказно, или поне така ми изглежда от снимките, които съм виждала. Неделната утрин е спокойна и засега няма изгледи да вали. Това си е жив късмет, предвид дъждовния период, който вече се застоя прекалено дълго…

Как да стигнем до екопътека Бяла река край Калофер?

Пътеката се намира на територията на Национален парк „Централен Балкан“. Началото ѝ е на около 6 км от Калофер. Най-добре е да следвате табелите за Калоферския манастир „Рождество Богородично“. Имайте предвид, че пътят е в доста лошо състояние и на места почти липсва. Въпреки това, ако карате много бавно и внимателно, ще стигнете без проблеми. Можете да паркирате автомобила си пред манастира или да продължите още 200 метра напред до бивак Бяла река.

Ако влизате в Калофер от Карлово, следвайте табелите за местността Паниците (от нея пък започва маршрутът за Райското пръскало и вр. Ботев). В покрайнините на града пътят се разделя и трябва да продължите към Калоферския манастир.

Полезна информация за екопътека Бяла река

Пътеката е с дължина 1,83 км, най-високата ѝ точка е на 630 метра надморска височина. Маршрутът е кръгов, като образува осмица. Изключително добре маркиран е, а дървените мостчета са стабилни. Бъдете внимателни при мокро време, защото могат да станат хлъзгави. По пътеката има места за отдих, чудесни гледки и няколко интересни табла за животните и растенията, които можете да видите в Централен Балкан. Време за изминаване на целия маршрут – около 2 часа спокойна разходка.

Как преминахме по екопътека Бяла река?

Най-кратният отговор би бил: „С удоволствие и по-бързо, отколкото си мислихме“. Екопътеката толкова много ми хареса, заради разнообразните гледки, които предлага, че сякаш я преминахме на един дъх! Преди да стигнем до нея, минахме покрай тези прекрасни рози… и майски бръмбари.

След това ни посрещнаха тези великолепни коне, които спокойно си хрупаха свежа трева и билки.

Продължаваме още малко с колата по прашния път. Отвън долитат звуци на жужащи насекоми, пеещи птици и вятър, който нашепва за себе си. Бавно навлизаме в пределите на Национален парк „Централен Балкан“.

Оттук започва пешеходният маршрут. Пътеката е широка, равна и се движи покрай реката. Ухае на гора след дъжд. Прегърнатите клони не позволяват на слънчевите лъчи на пробият и кората на дърветата е още мокра от вчерашния дъжд. Ето и първото мостче по маршрута:

Въздухът е свеж, а водата в реката е ледено студена! Надипля се като захарен памук около камъните и неравностите, изпречили се на пътя ѝ. Танцува със свой ритъм и сякаш пее на непознат език.

Приглушената светлина, сведените клони, шумът на водата – всичко това прави гората още по-приказна. Попивам аромати и цветове. Мястото ме спечели още с първите стъпки.

Скоро стигаме и до официалното начало на екопътека Бяла река. Минаваме под арката и започва леко изкачване. Навлизаме в ждрелото на реката.

Ето и първото табло, с което да опознаем дървесните видове, които се срещат в района и да изпитаме сами себе си. Бъдете сигурни, че това не е интересно само за децата, ние също проверихме дали познаваме достатъчно добре дърветата!

Реката криволичи под краката ни, а аз не я изпускам от поглед. Надничам между гредите на мостчетата и се радвам на танца ѝ. Медитирам с отворени очи. Земя, вода, въздух… и огън в сърцето – само в природата можем да съберем четирите елемента. А петият – етерът свързва всичко в идеална симбиоза. Човек трябва да знае, че не може да върви срещу природата, защото без нея, той е нищо.

Пътеката е чудесна за подобни размишления, или поне на мен така ми се отразява. 🙂 Ако не ви се философства, можете просто да се наслаждавате на усещанията, които ви заливат тук, в сърцето на планината!

Стигам и до най-тясната част на ждрелото, където двете му страни почти се докосват. Между тях препуска водата – буйна и неспирна. Във въздуха се носят водни капчици, които се стопяват по кожата ми. Скалите образуват интересни форми, които се скриват под килим от зелен горски мъх.

На места реката образува красиви водоскоци, на други вирчета. Цветовете ѝ приличат на разбъркани в бурканчето на художник бои. Тук всяка гледка е картина, нарисувана от най-мъдрия художник!

Осемте дървени мостчета по екопътеката са така разположени, че преминавайки по тях, вие ще се движите по маршрут, във формата на осмица!

Ето още едно любопитно табло, този път за птиците в района! Другите са посветени на дърветата, влечугите и бозайниците. Със сигурност ще научите нещо ново и интересно!

По пътеката се редуват спускания и изкачвания, свежи пейзажи и всичко това под съпровода на сладкопойните птици.

По пътеката има няколко по-стръмни участъка, от които обаче се отркиват прекрасни гледки! Отделете време да погледате планината.

Наближаваме най-високата точка от пътеката. Преди това минаваме по това мостче, което ми напомня за екопътеката Искър-Панега и завършва при една беседка, и последната информационна табела. Време за кратка почивка и последното най-стръмно изкачване по дървените стълбички.

Краят на пътеката е при две дървени пейки, гледащи към сърцето на Балкана. В подножието им се вие реката. Има поставена табела, коята забранява по нататъшното преминаване. Връщаме се обратно и поемаме по другия полукръг. Неусетно се връщаме в изходна точка. Пътешествие на един дъх, горски дъх! 🙂 Приятни приключения в Национален парк „Централен Балкан“!

Ако пътеписът ти е харесал, сподели го с приятели!

1 коментара

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: