На море

Тюленово – история за пещери, пирати и тюлени


Ако трябва да избера само едно любимо място по Северното Черноморие, това несъмнено ще е Тюленово! Стръмните отвесни скали, в които се разбиват морските вълни, изумрудено синият хоризонт и чувството за отдалеченост са се запечатали в ума ми. Те са като любима снимка, към която човек се връща отново и отново. Гледа я, за да си спомни емоции, които е почувствал точно в този момент. Не само красотата на недокоснатата природа, но и историите, които витаят около Тюленово, правят мястото толкова магнетично. Май това е думата, която описва скалния бряг възможно най-добре. Трудно можеш да откъснеш поглед от него, а още по-трудно е да не се влюбиш!

Къде се намира Тюленово?

Село Тюленово се намира на 12 км южно от град Шабла и на 30 км от граничен пункт Дуранкулак. Ако идвате от Варна, трябва да се отправите на север и след има-няма 80 км ще сте в Тюленово. Заради близостта си с румънската граница, тук ще срещнете много от северните ни съседи, които си правят еднодневни екскурзии по Северното Черноморие.

Има ли тюлени в Тюленово?

Може би това е един от най-често задаваните въпроси към местните от туристи. Нека се върнем малко назад в миналото, за да разберем откъде идва името на селото. Първоначално то се е казвало Калъч кьой, което в предвид от турски означава „Село на сабята“. В него са живели основно гагаузи – християни от тюркски произход. С времето в селото започват да се заселват българи от вътрешността на страната, най-вече от котленския край.

В началото на XX век около селото се появят представители от вида тюлен монах, затова през 1942 г. то е прекръстено на Тюленово. Днес местните обичат да разказват легенди, че в пещерите покрай брега още живеят тюлени. Истината обаче е, че от десетилетия никой не ги е виждал.

Историята за тюлените край Тюленово

Според една от теориите, тюлените се появяват тук през 30-те години на миналия век. По това време в Двореца в Балчик живее румънската принцеса Мария. Именно във водите край Балчик се отглеждали двойка тюлени. Един ден обаче принцесата решава да ги освободи. Те стигат до бреговете на Калъч кьой. Прибоят, подводните пещери и ветровете в района се оказват благоприятно място за тюлените, които създават поколение тук. Изследователи споделят, че последните открити останки от тюлен монах са от 1978 г. След това не са намирани доказателства за съществуването им. Когато дойдете в Тюленово обаче, може да имате късмета да зърнете други морски обитатели – делфините. За съжаление аз нямах това удоволствие, но дано на вас ви се отдаде тази възможност! 🙂

Скалната арка в Тюленово – (вече) единствена в Европа

Най-впечатляващият обект, на брега на Тюленово, определено е скалната арка. Тя започва от сушата и се спуска в морето. Подобно природно творение имаше само на още едно място в Европа – „Лазурният прозорец“ на остров Гозо (Малта). За съжаление той се срути през 2017 г. Сега скалната арка в Тюленово е единствена по рода си на Стария континент.

Лазурният прозорец на о-в Гозо (преди да се срути) Снимка: pixabay.com

Скалната арка на Тюленово се е образувала от разрушителната сила на морската вода и карстовия процес. Тук често можете да видите фотографи, разпънали стативите си, любопитни туристи, които си правят снимки или авантюристи, които скачат от арката. Това е доста опасно преживяване, не само заради височината, но и защото дъното е осеяно с подводни скали. Покрай арката ще видите не една и две паметни плочи на хора, чийто земен път приключва именно в морето край Тюленово.

Това е любимо място и за катерачи, които обикновено се събират тук през август месец. В началото на 2020 г. обаче екоминистерството обяви скалната арка за природна забележителност и катеренето по нея вече е забранено. Къмпингуването на палатка, кемпер или с каравана също е забранено, както и паленето на огън. Всичко това се прави с цел да се съхрани обектът.

Скална арка, Тюленово

Скала „Самотника“

Гледайки към скалната арка, ще видите една скала, която е в страни от целия ансамбъл. Тя се извисява гордо над морето и стърчи като войн. Това е скала „Самотника“. Тя е любима за екстремните катерачи, които оставят различни предмети, за да покажат, че са покорили този гигант.

„Самотника“

Местните са измислили име за всяка скала, пещера или по-интересно образувание в района. Можете да ги попитате, те с удоволствие ще ви разкажат откъде идват причудливите имена, сред които: „Ашалък“, „Киприя“, „Дупката“, „Мартина“ и други. Но можете да оставите въображението си само да измисля имена на необикновените форми!

„Самотника“

Най-дългата подводна пещера в България

Знаете ли, че най-дългата подводна пещера в Българя се намира именно покрай бреговете на Тюленово? Тя е цели 107 метра. Едноетажна е и има разклонения. Съвсем естествено е наречена Тюленовата пещера. В нея, през 1978 г., са открити останки от тюлен монах. Предполага се, че именно той е последният, живял в тази акватория. В района има много подводни пещери, които обаче са достъпни само за опитни гмуркачи при спокойно време.

Пирати край Тюленово

Черноморското селце крие още интересни истории. В миналото пиратството в района е било доста развито. То е обхващало района от с. Калъч кьой до границата с Румъния. Местните са примамвали корабите към брега в бурно време като палели огън и играели хоро около него. Така пламъкът приличал на премигващ фар и моряците си мислили, че това е фарът на нос Калиакра. Те тръгвали към скалистите брегове на Тюленово и разбивали корабите си. След това местните прибирали плячката. И днес морското дъното в района е пълно с древни артефакти.

В търсене на 2000 златни наполеона и една красива французойка

На 22 февруари 1898 г., край бреговете на Тюленово, се разразява силна буря. Румънският кораб „Метеора“ се удря в скалите и засяда в тях. Местните жителите се притичат на помощ и спасяват всички пътници и екипажа. Трима души обаче загиват – един огняр, един сервитьор и една красива французойка. Тя била и единствената жена на борда. В отчаян опит да се спаси от потъващия кораб, тя скача в морето, заедно с чантичката си, в която държала 2000 златни наполеона. Французойката и богатството ѝ обаче изчезват в морето без следа. Местните хора разказват, че и до днес има хора, които се гмуркат и търсят загубеното имане. Дали това е мит или реалност, знае само морето…

Пещерни градове край Тюленово

Между Тюленово и Камен бряг има скални манастири и цели пещерни градове. Изследователите ги свързват със сарматската цивилизация, която е живяла по тези земи преди повече от 15 века! Подземните градове са имали и светилища, които по-късно стават отшелнически килии. В по-близкото минало мореплавателите пък ги използват като складове за стоките, които пренасят. В тези скални ниши има изрисувани кораби, кръгове, кръстове и други фигури.

Близо до Тюленово пък е най-старият праисторически некропол – край Дуранкулак. Макар днес Северното Черноморие да изглежда като далечно място, където нищо не се случва, тук са открити останки от едни от най-древните цивилизации.

Посетете района на Тюленово и се насладете на невероятните творения на природата, послушайте любопитните истории на местните и отнесете малко от магията на морето!

Ако искаш да откриеш още интересни места, последвай Пътеписаници в Instagram!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: