Малки бягства

Древният град Деултум край Бургас или Малкият Рим в Тракия


Ако търсите интересни места за посещение в района на Бургас, насочете се към село Дебелт. Какво да правите там ли? Да разгледате Националния археологически резерват „Деултум-Дебелт“, по-известен просто като Деултум. Градът е бил дом на траки, римляни и българи. Разберете повече за неговата интересна история, уникална за времето си архитектура и защо е наричан „Малкият Рим в Тракия“?

Как да стигнете до Деултум?

Националният археологически резерват „Деултум-Дебелт“ се намира край село Дебелт, община Средец, на 20-ина км югозападно от Бургас. Можете да стигнете до там с автомобил. Следвайте табелите за Деултум.

Село Дебелт

Името на селото идва от античния град Деултум и средновековния Девелт. Дебелт е една интереса модификация, стигнала до наши дни. Селото е разположено в полите на Странджа планина. Старото му име е Якезли, но през 1934 г. е преименувано на Дебелт. Към момента в него живеят около 1800 души.

Създаване на древния град Деултум

Преди да бъде създаден Деултум, на негово място е имало древно тракийско селище, преди началото на новата ера. През 70-те години на I век, по времето на римския император Тит Флавий Веспасиан, се заселват ветерани от VIII Августов легион. Деултум е единствената колония на свободни римски граждани на територията на днешните български земи. Градът е строен по Хиподамовата система, което означава правоъгълна улична мрежа, ориентирана по посоките на света, с много добро водоснабдяване и канализация. До древния град е имало и пристанище, което е било разположено на днешното Мандренско езеро.

Разцвет на Деултум

Историята на Деултум продължава своето възходящо развитие и през следващите три века градът се превръща в един от най-богатите в околността. През II век, по времето на управлението на император Марк Аврелий, около Деултум са издигнати 2-метрови крепостни стени. Градът е имал огромен площад, местен сенат, римски терми, посещавани от жените преди обед и от мъжете след обед. Населението е било изключително заможно. Всеки гражданин е получил по 50 югера земя, което се равнява на около 12 500 декара. Земите им се простирали между Стара планина и Босненския рид – най-северният рид на Странджа планина. Всъщност това са били владенията на самата колония. Тя е била пряко подчинена на римския император, който често идвал по тези земи. Стратегическото местоположение на Деултум, впечатляващо му градоустройство и знатни жители му печелят прозвището „Малкият Рим в Тракия“!

През III в. в Деултум са построени два храма. Учените предполагат, че единият е на богинята Атина, а другият на бога-лечител Асклепий. Останки от тях са открити в северната част на колонията.

В края на IV век Римската империя се разделя на Източна и Западна. Рим остава столица на Западната, а Константинопол става основен център на Източната Римска империя, в която се намира и Деултум. Това е времето, в което градът става третият най-голям в провинция Хемимонт и се превръща в мощен епископски център. Местоположение на Деултум става изключително стратегическо за империята и той се превръща във важен морски град.  

Деултум става български град

През 812 г. хан Крум превзема Девелт (Деултум) и прогонва населението му на север от река Дунав. Така градът става изцяло български. Историците смятат, че този район е силно свързан с Покръстването на България през 864 г. Според някои хипотези самият цар Борис е покръстен в Деултум. Макар това да са само догадки, факт е, че именно през бившата римска колония минава делегацията за покръстване по пътя си към Плиска. Причината? Оттук е най-краткият път между Плиска и Константинопол.

Краят на Деултум (Девелт)

През ХІІІ-ХІV в. равнището на Черно море започва да се покачва, което води до заблатяване на равнината, в която се е намирал Девелт. Пристанището на града е преместено на днешния Бургаски залив. Това е началото на края на древния град. Животът в него замира и след XIV век историците спират да говорят за съществуването на Девелт.

Археологически разкопки в Деултум

Първите исторически описания на древния град Деултум са направени от Константин Иречек и братя Шкорпил в края на XIX век. Най-мащабните археологически разкопки започват едва през 80-те години на XX век. Повод за тях става строителството на металургичен комбинат наблизо.

Благодарение на разкопките е напълно открита източната порта на града и част от главната улица. Една от най-интересните находки е бронзова статуя на римски император. В първите години от разкопките на Деултум е изцяло проучен античният некропол с вкопани в скалите гробове. Това е т. нар. от Карел Шкорпил „Малко градище“. Друг интересен обект е средновековната църква с митница в местността Костадин чешма.

По време на разкопки е открита и обществената баня от I век с уникално за времето си подово отопление. Тя изумява учените с големите си размери и степента, в която се е съхранила през вековете.

В района на Деултум са откри и няколко големи монетни съкровища, керамика, статуи, каменни надписи и още много интересни находки, които днес можете да видите в Археологическия музей в гр. Бургас. Древният град пази още много тайни, така че проучванията там продължават.  

Какво ще видите в Деултум?

Националният археологически резерват „Деултум-Дебелт“ включва музей и разкопки на открито. В музея са изложени част от откритите там артефакти – оръдия на труда, предмети от бита и т.н. Отвън ви очакват останки от древните улици, от източната порта на града, една от бойните кули, римската баня с подово отопление, старинни колони и още много интересни неща. Отделете си поне половин или цял ден, в който да разгледате експозицията в музея, да се разходите сред останките от миналото, както и да отскочите до Археологическия музей в Бургас, за да видите останалата част от намерените в Деултум артефакти!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: