Любопитно

Идеи за еднодневни пътешествия около София


Събота и неделя отново чукат на вратата, а вие сте изправени пред въпроса „Накъде?“. Вижте моите предложения за маршрути около София, които можете да изминете в рамките на един ден. Те ще ви дадат идея за приключения, полезна информация как да стигнете до мястото и какво ще видите там. Желая ви прекрасни пътешествия, споделени с любимите хора!

Музей на минното дело
Къде? Перник, пл. „Св. Иван Рилски“ №1
Разстояние от София: 30 км

53868_650_

Музеят на минното дело е единственият на Балканския полуостров. Подобни подземни обекти можете да видите само в Белгия, Германия, Полша и Русия. Съвсем заслужено и Перник се нарежда до тези градове. Музеят е бил подземна минна галерия, в която между 1891 и 1966 г. са се добивали кафяви въглища. Обиколката преминава през две, почти успоредни, галерии, с дължина 630 метра. В тях екскурзоводът ще ви покаже около 30 експозиции, илюстриращи развитието на минното дело в града. Ще минете покрай различни съоръжения за укрепване и осветление. Обиколката трае около 40 минути. Още интересна информация за музея, както и легендата за Свети Иван Рилски можете да прочетете тук.

***

Лобното място на Димитър Списаревски
Къде? село Долни Пасарел
Разстояние от София: 31 км

4

На 20.12.1943г. американски бомбардировачи се насочват за пореден път към София. Това е първият и последен боен полет на Димитър Списаревски, за който пилотът се готви отдавна. Самолетът му отказва да стартира и той излита с резервната машина. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. С безумно смела маневра, той сваля един от тях. Когато патроните на бордовата картечница свършват, без колебание се блъска в изпречилата се вражеска машина. Това напълно потвърждава думите му: „А бе, ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби!”.Самолетът на Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел. Днес на лобното му място е отрупано с цветя и благодарност. Повече информация тук.

***

Извор „Живата вода“
Къде? село Боснек
Разстояние от София: 39 км

022

На входа на село Боснек не пропускайте да се отбиете пред столетния бор, след това продължете по пътя, докато къщите свършат и излезете на широка поляна. Оттук започва пътят до извора с глава на змей (някой го оприличават на крокодил) „Живата вода“. След около час-час и половина приятна разходка ще стигнете до него. Според поверието, ако много лош човек застане пред извора, водата пресъхва, ако човекът е добър – потича с голяма сила. Малко над извора има и пещера. За още открития по пътя към „Живата вода“ вижте тук.

***

Водопади „Под камико“ и „Скакля“
Къде? село Гара Бов
Разстояние от София: 51 км

32752060_2054025344625701_5709278010570440704_n

29103533_1000876006733005_7698330309409898496_n

Най-добрият вариант е да дойдете до село Гара Бов с влак, пътят с кола няма да бъде по-кратък, а пък и с влака спокойно ще се насладите на прекрасното Искърско дефиле. Село Гара Бов е отправна точка и за двата водопада. За Скакля трябва да тръгнете по „Вазовата пътека“, която след около час – час и половина ще ви изведе до водопада и до с. Заселе. За „Под камико“ трябва да тръгнете към село Бов. Пътеката е кръгова и за около 2 часа ще видите водопада, красивите гледки към дефилето и ще се върнете отново на гарата. Прочетете пътеписа ми за „Под камико“ и този за „Скакля“.

***

Параклис „Свети Йоан Летни“ на язовир Пчелина
Къде? село Поцърненци
Разстояние от София: 52 км

8

Язовир Пчелина е кръстен на потопеното село Пчелинци – жителите му са изселени, заради строителството на язовира. Той е известен още и като яз. „Лобош“). Дали заради причудливата си история или хиптонизиращата красота, параклисът се е превърнал в магнит за фотографи, романтици и пътешественици. Храмът е построен през 1350 г. и до днес пази част от своите стенописи. Цялата история за селото и параклиса прочетете тук.

***

Храм-кладенец край село Гърло
Къде? Пътят до него започва от края на село Гърло, преминава покрай яз. Красава и стига до воден каптаж, зад който има малка пътечка, водеща до обекта.
Разстояние от София: 55 км

10

Храмът-кладенец е единственият открит в България досега. Датировката му е между XII-X век пр. Хр., т.е. доста преди появата на траките по нашите земи. Идентични храмове са открити на о-в Сардиния, дело на културата Нураги. Предполага се, че създателите на каменния градеж (при който не е използвано никакво скрепяващо вещество, а единствено балансът между камъните) само са преминавали през нашите земи, но не са се установявали трайно. Изследователи смятат, че храм-кладенецът е посветен на подземния океан Абзу и на сладките води подвластни на Шумерския Бог Енки. Той съчетава в себе си достъп до питейна вода и календар, вграден в сърцевината на храма-водохранилище. Според други алтернативни теории куполът на кладенеца, наричан още „небесен отвор” се е използвал като рефлекторен телескоп. Благодарение на него древните жреци-астрономи са наблюдавали звездите и са гадаели по тях. Още за храм-кладенеца научете тук.

***

Разбоишки манастир „Въведение Богородично“
Къде? село Разбоище
Разстояние от София: 56 км

2

Това е манастират, кацнал като лява лястовица в скалата край село Разбоище. Възникнал е през XVIII век. Според  преданието Разбоишкият манастир бил разрушаван три пъти, а при последното нападение монасите били изклани, а храмът плячкосан и ограбен. Тук неведнъж са отсядали Васил Левски и съратника му отец Матей Преображенски. Моята лична среща с това необикновено място прочетете тук.

***

Лакатник
Разстояние от София: 63 км

47216_650_

Районът около Лакатник предлага маршрути както за лека разходка, така и за силни усещания. Катерачи, пещерняци, пешеходни туристи – тука наистина има за всеки по нещо. Селото е разположено в извивките на Искърското дефиле. Изкачите ли се на скалите над него, ще разберете защо Вазов е бил толкова вдъхновен от това място. Съветвам ви да стигнете до Лакатник с влак, за да можете да се насладите на красотите по пътя. Вижте осемте места, които можете да посетите в района на Лакатник тук.

***

Екопътека „Бели Искър”
Къде? село Бели Искър
Разстояние от София: 68 км

11

Екопътеката се вие покрай река Бели Искър и преминава над нея по дървени мостчета. Там ще можете да се насладите на разнообразния релеф на Рила планина, в рамките на 2-3 часа спокойна разходка по пътеката. Тя е кръгова, така че на отиване и на връщане ще видите различните лица на планината. Екопътеката започва в края на село Бели Искър. По нея ви очакват 8 големи дървени моста и 11 по-малки. В най-високата част то маршрута има и панорамна площадка. Още информация за маршрута тук.

***

Крепост Траянови врата
Къде? Ихтиманска Средна гора, Община Костенец
Разстояние от София: 71 км

trayanovi, vrata, krepost, ihtiman

Крепостта е построена през II-ри век от римския император Траян като символична граница между провинциите Тракия и Македония.  Самият проход влиза в историята през 986 г., когато византийският император Василий II предприема поход срещу България в стремеж да откъсне част от териториите ѝ. На 17-и август българската войска, начело с цар Самуил, пресреща византийците при Траянови врата и напълно ги разбива. Още за крепостта можете да научите тук.

***

Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“
Къде? град Земен
Разстояние от София: 74 км

oltar

През годините манастирът в Земен е многократно разрушаван, но църквата „Свети Йоан Богослов” остава непокътната. Днес тя не е действаща, а със статута на музей. Факти, теории и легенди се преплитат, опитвайки се да отговорят на въпросите: Кой е строителят на храма? Кой е изваял единствената на Балканите църква с кубична форма? Дори точната дата на градежа ѝ тъне в мистерия. Предполага се, че е издигната през XI век, откогато е най-старият ѝ стенопис – този на Света Ана. Той е и единственият оцелял от този период. За мистериите на Земенския манастир можете да научите тук.

***

Природен парк „Небесните Пасбища“
Къде? с. Осиковица, до Правец
Разстояние от София: 74 км

10

Това е една необикновена гора, превърната в място за вдъхновение и смирение. Тя е собственост на едно прекрасно българско семейство – Ангелови, които са отворили сърцата и земята си за всеки, който има нужда да бъда по-близо до природата и до себе си. Разходете се по Пътеката на здравето, преодолейте Долината на злото, изкачете се по Мостовете на любовта, смирете се в храма, издигнат от камък и дърво, учете се в Духовното училище, катерете се по Стълбата на Смирненски, понесете се по Въздушните мостове, надникнете в Бъчвата на Диоген, вижте къде живее бабата на Червената шапчица, открийте Пресъхналия водопад, потопете се в Долината на самодивите, достигнете до центъра на Лабиринта, върнете се по Долината на доброто, приютете се в дървото на Вярата, Надеждата и Любовта. Това и още много други неща можете да направите в „Небесните пасбища“. Повече за причудливото място вижте тук.

***

Параклис „Света Петка“
Къде? град Трън
Разстояние от София: 75 км

IMG_7052

Скалният параклис на Света Петка се слави със своите чудодейни сили. Местните разказват, че водата, която капе от тавана му, е лековита, защото това са сълзите на Света Петка. Приживе тя била преследвана, защото помагала и лекувала хората. Криела се в тази пещера. Освен непресъхващата вода, тук ще видите вкаменената питка и следите на светилата, останали в скалата. Още за чудесата в параклиса прочетете тук.

***

Църква „Успение Богородично“ в село Сапарево и водопад Горица
Къде? село Сапарево и село Овчарци
Разстояние от София: до църквата – 76 км; до водопада – 69 км

31790469_2041083502586552_404547883052826624_n

Интересното в тази църква е, че те я умалено копие на храма в Рилския манастир. Издигната е в периода 1861 – 1864 г. За нейното построяване е издействано разрешение чак от Високата порта. Най-интересното е, че храмът е издигнат от най-бедния човек в селото – Алекси Грахльов. На него му се присънва Богородица и благодарение на нейните заръки човекът намира имане, с което да подпомогне строежа. Цялата история можете да прочетете тук.

IMG_6487

Докато сте в района можете да посетите и водопад „Горица“ край село Овчарци. До него има добре маркирана пътека, която започва от двете валявици в края на селото. Изминава се за 15-ина минути. Легендата за водопада можете да прочетете тук.

***

Костенски водопад и водопад Скаловитец
Къде? Костенец
Разстояние от София: 78 км

kostenec, vodopad

vodopad, skalovitec, kostenec

Съчетайте посещението на два водопада с едно пътуване до Костенец – Костенски водопад и Скаловитец.  Първият се намира във вилна зона Костенец (след град Костенец). До него може да се стигне с кола. И тъй като разходката няма да ви отнеме повече от 10 минути, можете да се отбиете и до водопад Скаловитец. Пътят за него започва от паркинга пред Костенския водопад. Ако желаете, можете да стигнете с колата до хижа Гургулица  и оттам да продължите прехода. Следвайте табелите за Скаловитец и след 40 минути ще стигнете до него. Изкачете се до панорамната пейка, от която се разкрива прекрасна гледка към водопада. Повече информация за двата водопада тук.

***

Ждрелото на река Ерма
Къде? Трън, следвайте табелите за „Трънска екопътека“
Разстояние от София: 80 км

2

Ждрелото на река Ерма е чудесна идея за разходка, особено в по-топлите дни. Там ще се насладите на красива природа, преминаване по дървени мостчета и… един тунел в скалата. По време на Втората световна война германците прокопават тунел, като идеята им е през него да минава теснолинейка. По нея щели да придвижват бойно снаряжение, танкове и войници , за да атакуват сърбите. Войната свършва, но тунелът си остава. Ако искате да разберете още какви интересни неща ще видите по пътя, прочетете тук.

***

Връх Мусала
Къде? Рила планина

Разстояние от София: 80 км

BeFunky650.jpg

Ако решите да изкачите най-високия връх на Балканите – Мусала, трябва да се отправите към курорта Боровец. Там хванете лифта до хижа Ястребец. След това маршрутът преминава покрай хижа „Мусала“ и заслона „Леденото езеро“, докато не се изкачи до самия връх. Маршрутът е сравнително лек, така че спокойно могат да го преминат хора с не много голям опит в преходите. За едно от моите изкачвания до връх Мусала можете да прочете тук.

***

Седемте рилски езера
Къде? Рила планина
Разстояние от София: 90 км

BeFunky_IMG_7325.jpg

До езерата можете да стигнете с лифт от Сапарева баня, но много по-интересно и приятно ще е, ако го направите пеша. За красотата на Седемте рилски езера, магията на планината, неочакваните срещи, размислите и откритията по пътя четете тук. Моля, пазете езерата чисти, не влизайте в тях, не се потапяйте и не оставяйте боклуци след себе си.

***

Стобски пирамиди
Къде? село Стоб
Разстояние от София: 93 км

54436990_1273609899459613_8104284622453473280_n

Пътеката за Стобските пирамиди започва от църквата „Св. Прокопий” в село Стоб. Пътеката се вие над самите пирамиди. Някои от тях достигат височина до 12 метра. Векове наред ерозията и изветрянето извайват скалните образувания, чиито цветове варират от пясъчно жълто, през огнено червено, до шоколадово кафяво. Като истински скулптор природата създава причудливи форми, които разбуждат човешкото въображение. Когато стигнете до края на пътеката, ще видите Рилското корито, цялото село Стоб и подстъпите към Рилския манастир. Още любопитна информация за Стобските пирамиди вижте тук.

***

Гложенски манастир
Къде? село Гложене
Разстояние от София: 100 км

1

На 10 км от село Гложене, в Тетевенския Балкан, се издига един манастир-крепост. Това е Гложенският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“. Княз Георги Глож основава село Гложене и манастира, за да се спаси от преследванията на татарите. С благословията на Иван Асен II се преселва по нашите земи. Когато манастирът бил завършен, стените на сградата започнали да се рушат, а чудотворната икона на Св. Георги, която русите носели от своята родина, изчезнала. По-късно била намерена на скалата в подножието на връх Камен Лисец. За княза това било знамение, че именно тук трябва да бъде вдигнат манастирът. Била издигната нова сграда, а светата обител била наречена „Св. Георги Победоносец“. В манастира можете да видите и скривалището на Васил Левски. След разходката можете да се отбиете в манастирската гостилница. За моето пътешествие до Гложенския манастир можете да прочетете тук.

***

Копривщица
Разстояние от София: 107 км

4

Град, родил писатели, поети, революционери, борци, национални герои, светли хора с още по-светли стремежи. Хора, искащи и правещи промяна. Частица от делата, енергията и съдбата им още витае във въздуха и се притаява зад скърцащите греди на къщите. Там е, за да ни вдъхновява, да ни побутва, когато се оплитаме в собствените си греши, да ни нашепва да бъдем по-добри… Вижте как да видях и преживях Копривщица.

***

Рилски манастир и Пещерата на Свети Иван Рилски
Разстояние от София: 115 км

BeFunky_IMG_7648.jpg

Отправна точка за пещерата на Свети Иван Рилски е Рилският манастир. До нея можете да стигнете пеша от манастира за около час или да продължите с кола, докато стигнете до паркинг и табела „Гробът на Свети Иван Рилски“. Оттам пътят до пещерата е 15 мин пеша. Пред нея се издига храмът „Успение на Свети Иван Рилски“, в който са положени мощите на светеца, а зад параклиса е пещерата, в която е живял. От нея се излиза през дупка в скалата, която ще ви изведе над параклиса. В близост се намират аязмото и Молитвената скала. Според поверието, който напише своето желание на лист и го сложи между скалите, ще се сбъдне. Повече за интересните истории, свързани с пещерата, прочетете тук.

***

2 коментара

  1. Боряна,страхотна си,,,,отново ни предлагаш страхотни маршрути, Благодаря ти….Бъди все така дейна и благословена!!!

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: